Paul Singer: “Grootste obligatiebubbel in geschiedenis”

Volgens vermogensbeheerder Paul Singer hebben we vandaag de dag te maken met de grootste obligatiebubbel in de geschiedenis. Hij begrijpt niet waarom veel beleggers staatsobligaties nog steeds als veilige haven beschouwen, omdat risico en rendement totaal niet meer in verhouding tot elkaar staan.

Op dit moment betaal je een recordbedrag voor obligaties, terwijl het verwachte rendement dicht bij de nul procent ligt. Gaat de rente ooit weer stijgen, dan zijn de verliezen op staatsobligaties enorm. En er is geen enkele garantie dat de rente voor altijd op het huidige extreem lage niveau zal blijven.

Beleggers zouden gewaarschuwd moeten worden voor de risico’s van staatsobligaties, zo schrijft Singer in zijn nieuwsbrief.

“Iedereen tast op dit moment in het duister. Ervaring zegt niet veel meer en een blind vertrouwen in deze markt kan fataal zijn. Een uiteindelijke crash in deze markt zal als een verrassing komen en zal grote en intense gevolgen met zich meebrengen. Denk aan oncontroleerbare inflatie.”




Obligatiebubbel

Paul Singer beheert $28 miljard aan vermogen voor Elliott Management, een fonds dat hij zelfs in 1977 heeft opgericht. Hij schrijft in zijn nieuwsbrief dat hij sindsdien nooit eerder zo’n vreemde situatie heeft meegemaakt als vandaag in de obligatiemarkt. Meer dat $12 biljoen aan staatsobligaties heeft al een negatieve rente en dat lijkt met de dag ook alsmaar verder toe te nemen. Om het beheerde vermogen beter te spreiden heeft Singer wat extra goud aan de portefeuille toegevoegd.

Centrale banken versterken deze trend door zelf staatsobligaties op te kopen, voor zover dat nog mogelijk is. De Bank of Japan en de Bank of England hebben nu al moeite om genoeg schuldpapier uit de markt te halen, terwijl het ook voor de ECB steeds moeilijker wordt om ‘veilige’ staatsleningen op te kopen. Bij een dalende rente stijgen de obligatiekoersen, terwijl een oplopende rente de obligatiekoersen doet dalen.

Bill Gross

De woorden van Singer komen overeen met die van vermogensbeheerder Bill Gross. Ook hij is van mening dat staatsobligaties te risicovol zijn en dat zogeheten ‘hard assets’ als grond, vastgoed, kunst en edelmetalen op dit moment de voorkeur genieten. Hij vergeleek de bubbel in staatsleningen eerder dit jaar al eens met een supernova die op een zeker moment uiteen zal spatten. Als het echt mis gaat is geen slecht idee om wat fysiek goud te bezitten.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *