Tijdens de persconferentie van gisteren heeft Mario Draghi nogmaals gezegd dat de euro onomkeerbaar is. Hij begrijpt dat er scepsis is ontstaan over de gemeenschappelijke munt, omdat sommige landen in de periferie van de Eurozone de laatste jaren nauwelijks een economische verbetering waarnemen. De jeugdwerkloosheid blijft hoog en de economische groei is op zijn best mager, zoals ook Cor Wijtvliet benadrukte in zijn column. Aan de andere kant komt er kritiek op de euro vanuit de sterke landen van de muntunie, omdat deze landen het gevoel hebben dat ze de rekening gepresenteerd krijgen van fouten die andere landen gemaakt hebben.

Toch moeten landen in de Eurozone volgens Draghi niet al hun kritiek op de ECB en de euro richten. De ECB-president benadrukt dat de landen in de periferie van de Eurozone structurele hervormingen moeten doorvoeren waar ze anders ook niet onderuit waren gekomen. Sterker nog, in sommige gevallen zouden landen volgens Draghi duurder uit zijn als ze moesten hervormen buiten de muntunie.

Herhaling

In de zomer van 2012 zei Draghi ook al dat de euro onomkeerbaar is. Destijds waren de zorgen om Europese staatsschulden groot en maakten de financiële markten zich zorgen over het bij elkaar blijven van de muntunie. Met de uitspraak dat hij alles zou doen om de euro te redden wist Draghi de financiële markten tot bedaren te brengen. Het is de vraag of het nieuwe stimuleringsprogramma van de centrale bank voldoende is om deflatie op afstand te houden. De euro noteert op het moment $1,2645 en staat daarmee ongeveer 7,5% lager dan drie maanden geleden.