Kabinet akkoord over nieuwe ronde bezuinigingen

Regeringspartners PVDA en VVD zijn overeengekomen dat er een nieuwe ronde bezuinigingsmaatregelen gaan komen. Het nieuwe bezuinigingspakket bedraagt €6 miljard. Het pakket wordt door minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, uitgewerkt. De nieuwe begroting zal op 17 september, met Prinsjesdag, worden gepresenteerd.

Jeroen Dijsselbloem gaf aan tevreden te zijn over het resultaat en stelde dat het akkoord goed is voor Nederland. Volgens vice-premier Lodewijk Asscher verliepen de onderhandelingen in goede sferen. Naar verluidt leiden de bezuinigingen aankomend jaar tot gemiddeld 1 procent aan koopkracht verlies.

De details van het akkoord zijn nog niet bekend maar RTL-Z stelde een lijst op met bekende en verwachte maatregelen. Opvallend is dat er wederom wordt gesproken van bezuinigingen terwijl veel maatregelen toch echt lastenverzwaringen zijn. Zo is het al bekend dat het mes gaat in de toeslagen en de belastingschijven niet aangepast worden aan de inflatie. Wel wordt de nullijn voor het overheidspersoneel gehandhaafd en krijgen de ministeries minder budget. Alleen bij deze laatste zekere maatregel kan er gesproken worden van een kostenbesparing.

Eerder dit jaar werd in overleg met de sociale partners een pakket van €4 miljard van tafel geveegd. Belangrijke randvoorwaarde hiervoor was dat de economie zou aantrekken. Aangezien dit niet het geval is kunnen die maatregelen weer van de plank worden gehaald. Verhoging van de inkomstenbelasting, uitstelling van lastenverlichting voor het bedrijfsleven en een topheffing voor hoge inkomens zijn vrijwel zeker de revue gepasseerd.

De mogelijkheden om te ‘bezuinigen’ raken op. Een nieuwe BTW verhoging zou opnieuw lastenverzwaring zijn en de consument hard in de portemonnee raken. De overheid is wel van plan om stamrecht bv’s aan te pakken. Een stamrecht bv is een besloten vennootschap waar vaak een gouden handdruk of ontslagvergoeding wordt weggezet. Het aanpakken van dit soort ‘verkapte’ wegsluis bv’s zou de staat eenmalig veel geld kunnen opleveren. Wederom zou de staat dan voor mensen met een gouden handdruk of ontslagvergoeding de spelregels tijdens het spel veranderen. Al met al, lijkt lastenverzwaring de clou van de nieuwe bezuinigingen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.