Het nieuwe jaar is nog maar zes weken oud, maar door alle volatiliteit op de financiële markten en een toenemende twijfels over de degelijkheid Europese bankensector zag Goldman Sachs zich genoodzaakt een groot aantal beleggingsadviezen voor dit jaar weer in te trekken. Vijf van de zes ‘top recommendations’ voor dit jaar gaan nu al de prullenbak in, zo meldt Bloomberg.

De adviezen die Goldman Sachs heeft gegeven over de wisselkoers tussen de euro en de dollar, de ‘spread’ tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties en de inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten zijn slechts een aantal voorbeelden van koersdoelen die de bank drastisch heeft moeten bijstellen. Hadden beleggers deze adviezen gevolgd, dan keken ze nu tegen grote verliezen aan.

Zorgen over systeemrisico neemt toe

“De markten hebben begin deze week agressief risico’s afgebouwd, omdat er zorgen zijn dat de tragere groei van de wereldeconomie tot een nieuwe recessie kunnen leiden”, zo schrijft Goldman Sachs kredietanalist Charles Himmelberg in een nieuwsupdate naar de klanten van de bank. De oplopende kosten om je te verzekeren tegen een default van verschillende banken suggereert dat beleggers zich wereldwijd zorgen maken over het systeemrisico.

goldmansachsGoldman Sachs sprak vorig jaar nog van pariteit tussen de euro en de dollar, maar kort nadat ze dit koersdoel formuleerde begon de euro juist hard te stijgen. Deze week steeg de koers van de munt ten opzichte van de dollar zelfs naar het hoogste niveau in ruim drie maanden tijd. Blijkbaar zien beleggers vandaag de dag meer reden om in de euro te vluchten in onzekere tijden. De rente op 10-jaars staatsobligaties van Duitsland zakten deze week tot onder de 0,2%, het laagste niveau sinds april vorig jaar.

Ook vergiste Goldman Sachs zich in de valuta van verschillende opkomende markten. In plaats van dat de Mexicaanse peso en de Russische roebel sterker zouden worden tegenover de Zuid-Afrikaanse rand en de Chileense peso, werden deze munten juist zwakker. Beleggers die dit advies hadden opgevolgd zouden er 6,6% op verloren hebben.