CBS: Economie fors gekrompen in derde kwartaal 2012

Over de hele linie lijkt de Nederlandse economie te verzwakken. Hieronder een puntsgewijs overzicht op basis van het rapport dat het CBS donderdagmorgen om 9:30 presenteerde.

Crisis op de woningmarkt

Als gevolg van de crisis op de Nederlandse woningmarkt worden verschillende sectoren van de economie hard geraakt. In de bouwsector is de activiteit (gemeten in toegevoegde waarde) in alle drie kwartalen van dit jaar al fors lager dan het jaar ervoor. We praten dan over een daling van de toegevoegde waarde van 8 tot 10 procent. Als gevolg van de crisis op de huizenmarkt hebben ook transportbedrijven, makelaars, notarissen, meubelzaken en doe-het-zelf warenhuizen minder te doen. De daling van de huizenprijzen in Nederland drukt ook op het sentiment van huizenbezitters, want die houden de hand steeds meer op de knip nu ze de waarde van hun grootste financiƫle bezit zien dalen. Investeringen in vaste activa krompen in het derde kwartaal met 6,4% ten opzichte van een jaar eerder.

Productie bouwsector 8 tot 10% lager in 2012 vergeleken met een jaar eerder

Export

De export is weliswaar 1,6% gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, maar dat was aanzienlijk minder dan de 4,4% groei in het tweede kwartaal van dit jaar. De doorvoer van goederen nam met 3,9% toe ten opzichte van een jaar geleden, maar de export van goederen die in Nederland geproduceerd zijn kromp in die periode met 1,7%.

Duurzame goederen

Er wordt ook meer bezuinigd op duurzame goederen, zo merkt het CBS op. De verkopen van auto's waren in het derde kwartaal veel slechter dan in het tweede kwartaal, maar hierin speelde ook het aflopen van bepaalde gunstige regels in het tweede kwartaal een rol. Bedrijven bezuinigden op hun beurt op machines en installaties, want daar werd in het derde kwartaal van dit jaar ook minder geld aan uitgegeven ten opzichte van een jaar eerder.

BBP krimpt in 2012 weer na de opleving van 2010 en 2011

Minder banen en meer werkloosheid

Naast de waardedaling van vastgoed wordt de Nederlandse economie als geheel ook afgeremd door een zwakkere banengroei, waardoor mensen steeds moeilijker aan werk kunnen komen. Volgens het CBS hebben vooral de 45-plussers moeite om een baan te vinden. Ten opzichte van jongere werkzoekenden slagen ze er maar half zo vaak in om binnen drie maanden nieuw werk te vinden.

Vooral oudere werknemers vinden moeilijker een baan vanuit werkloze situatie

De werkloosheid steeg in oktober met 17 duizend naar een totaal van 536 duizend personen, wat omgerekend een werkloosheidspercentage geeft van 6,8%. Daarmee ligt de werkloosheid in Nederland nu op een hoger niveau dan in 2005, toen een piek van 6,6% gemeten werd. Het CBS maakte vandaag bekend dat het aantal WW-uitkeringen in oktober 2012 met bijna 2% is toegenomen tot 310 duizend. Vooral in seizoensgevoelige sectoren zoals de horeca en de landbouw was de toename van het aantal WW-uitkeringen sterk. In oktober werden bijna 40.000 meer werkloosheidsuitkeringen verstrekt, een toename van 8% ten opzichte van september. Tegelijkertijd nam het aantal beeindigde uitkeringen af met bijna 6% tot 34 duizend. Voor tabellen met gedetailleerde informatie over de arbeidsmarkt en de werkloosheid verwijzen we naar dit rapport van het CBS.

Werkloosheidspercentage is nu 6,8%, hoger dan de piek van 2005

Vooral in de bouwsector nam het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden fors toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.