Grafiek: Index van gemiddelde huizenprijzen Nederland

Eerder deze maand plaatsten we op Marketupdate al een grafiek van de huizenprijzen in Nederland sinds 1630. De huizenmarkt houdt de gemoederen flink bezig in Nederland, want er werd ook volop gereageerd op onze enquêtes over de situatie op de woningmarkt. Via twitter kwamen we een nieuwe versie van de grafiek tegen, één waarin de huizenprijzen in Nederland worden vergeleken met die in de VS en waarin ook belangrijke variabelen als de bouwkosten en de rente zijn inbegrepen.




Huizenprijzen kunnen nog wat omlaag

Deze grafiek laat zien dat er nog veel lucht in de huizenprijzen zit. Kijken we naar de kloof tussen de gemiddelde bouwkosten van een woning en de verkoopprijs, dan blijkt daar nog een enorme kloof tussen te zitten. Het argument dat huizen kwalitatief beter en duurder zijn geworden om te bouwen, en dat daarom een hogere prijs gerechtvaardigd is, houdt volgens deze gegevens geen stand.

Helaas is de schaalverdeling zodanig gemaakt dat de ontwikkeling van de rente niet goed zichtbaar is. Traditioneel werkte een lage rente stimulerend voor de huizenmarkt (lagere maandlasten), maar die vlieger gaat anno 2013 niet meer op. Hoewel de maandlasten voor een hypotheek momenteel inderdaad relatief laag zijn durven nog maar weinig starters de stap te wagen. Lage maandlasten zijn leuk, maar die kunnen nog veel verdere omlaag als de aanschafprijs van de woning (en daarmee de hypotheek) een stuk lager is. En dat is wel de verwachting die de meeste mensen hebben. Uit onze enquête op Marketupdate bleek dat twee derde deel een verdere daling van de huizenprijzen verwacht.

Gemiddelde huizenprijzen in Nederland vanaf 1630 met bouwkosten en rente

Gemiddelde huizenprijzen in Nederland vanaf 1630 met bouwkosten en rente. Klik voor een grotere afbeelding (Bron: @Bubbelonia)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Grafiek: Index van gemiddelde huizenprijzen Nederland

  • Het zou wel eens interessant zijn als de prijzen van de huizen in Vlaanderen ook worden meegenomen en deze vergelijking. In Vlaanderen is de bubbel namelijk nog niet gebarsten, maar daar betaal in je in veel gevallen ook bijna 4 ton voor een rijtjeswoning.

    Beantwoorden
  • Wat ook verhelderend (en wellicht belangrijker) zou zijn is de ontwikkeling van een bouwgrondperceel. Mijn inziens is het huis/appartement erop een consumptieartikel maw daalt de waarde na aankoop en eindigt altijd op nul (dus bij afbraak van het huis). Heel vroeger was deze cyclus 100 jaar en meer doch met de huidige kwaliteit van huizen denk ik dat deze tijd nu max 50 jaar is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo