Uit onze peiling af afgelopen week blijkt dat de meeste Marketupdate lezers rekening houden met een verdere daling van de huizenprijzen in Nederland. Ongeveer een derde deel van de 696 respondenten verwacht dat de bodem op de Nederlandse woningmarkt inmiddels wel bereikt is, maar een meerderheid denkt dat de prijzen nog wel wat verder omlaag kunnen.

Zo verwacht ongeveer een derde deel van de Marketupdate lezers nog een prijsdaling van 20 of 30 procent vanaf het huidige niveau. Dat zou betekenen dat we nu ongeveer halverwege de correctie zitten. Wie nu een huis koopt profiteert al van een lagere aanschafprijs en relatief lage rentelasten, maar als we een groot deel van onze lezers mogen geloven zijn huizenkopers in de toekomst nog goedkoper uit.

Hoe ver zullen de huizenprijzen in Nederland nog zakken?

Hoe ver zullen de huizenprijzen in Nederland nog zakken?

Lagere huizenprijzen maakt kopen aantrekkelijker

Dat de situatie op de woningmarkt al wel begint te veranderen blijkt ook wel uit het gegeven dat de maandelijkse woonlasten voor kopers in sommige gevallen al lager zijn dan voor huurders. Het kopen van een huis wordt door fiscaal stimuleringsbeleid (hypotheekrenteaftek en startersleningen) steeds aantrekkelijker. Daar komt nog eens bij dat de rente momenteel erg laag staat. Huurders profiteren niet van deze voordelen…

Zoals huurders iedere maand ‘geld wegbrengen’ doen kopers dat in feite ook als hun woning in waarde daalt. Stel dat een huis in een jaar tijd met €12.000 in prijs daalt, dan is dat op maandbasis een zeer groot bedrag. Het is dan ook de vraag waar het kantelpunt in de markt ligt. Vanaf welk prijsniveau wordt het weer aantrekkelijker om een huis te kopen?

 

Huizenprijzen in Nederland vanaf 1630

Huizenprijzen in Nederland vanaf 1630 (via Huizenmarkt-zeepbel)