Verenigd Koninkrijk ontkomt niet aan Eurocrisis, meer QE?

De Britse economische groei is al het hele jaar zwak en hier komt volgens de bank in het laatste kwartaal van 2011 geen verandering in. De koopkracht van Engelse huishoudens neemt af, de kredietverstrekking gaat moeizaam en fiscale hervormingen raken het hele land. Afgelopen tijd kwamen daar ook nog de verslechterende globale economische vooruitzichten en een sterke afname in zowel het Britse consumenten- als producentenvertrouwen bij. Deze factoren zorgde ervoor dat de Bank of Engeland de vooruitzichten voor de groei van het Britse Bruto Binnenlands Product (BBP) ten opzichte van de vooruitzichten van augustus scherp moest bijstellen.

 
De centrale bank stelde naast haar verwachtingen voor de economische groei ook de verwachtingen voor de inflatie naar beneden bij. Een indicator die de kans weergeeft dat de Britse inflatie boven het doel van 2% zal zijn werd verlaagd. 

 
Niet alleen het bijstellen van de economische groei en de inflatie zijn tekens van de slechte staat waarin de Britse economie zich bevindt, ook de hoge werkloosheid is een slecht teken. De werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk steeg in oktober naar het hoogste niveau sinds 1994. Dit maakte het Britse bureau voor nationale statistiek bekend. De werkloosheid steeg tussen juli en september met 129.000 naar 2,62 miljoen werklozen. Hierdoor liep het werkloosheidspercentage op naar 8,3%, het hoogste niveau sinds 1996.

De afbrokkelende economische groei, de sterk afnemende inflatie en de hoge werkloosheid laten het Britse ministerie van Financiën niet ongemoeid. Volgens een woordvoerder van het ministerie zal Groot-Brittannië er alles aan doen om de Britse economie te beschermen en als een “veilige haven” te behouden in een tijd van “inteationale instabiliteit en onzekerheid”. De Bank of England spreekt dezelfde taal; in haar rapport zinspeelt de Bank of England op een nieuwe ronde van monetaire stimulering (Quantitative Easing, QE). In het rapport geeft de centrale bank aan dat ze weleens haar opkoopprogramma, waarmee zij eerder al £275 miljard aan bezittingen mee opkocht, zou kunnen uitbreiden. De meeste economen verwachten dat de Bank of England nog eens £50 miljard in de Britse economie zal pompen. De centrale bank hoopt op deze manier de kwakkelende economie weer aan de praat te krijgen. Een positief effect op de economie zal dit naar alle waarschijnlijk niet hebben, al waren eerdere stimuleringsronden in Groot-Brittannië, de VS en Japan natuurlijk zeer “succesvol”

 
Bronnen:
RTLZ 
NRC
FT Alphaville

 

 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders