Huizenverkoop weer in de lift

De Telegraaf schrijft dat de huizenverkoop in de maand augustus door het dak is gegaan. In de afgelopen maand werden er 11.500 woningen verkocht en waren er 130.000 aanvragen voor een bezichtiging. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar steeg het aantal transacties op de woningmarkt met 50%. Ook ten opzichte van een maand geleden is het aantal verkochte woningen gestegen.

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, zijn er meerdere factoren aan te wijzen voor de gestegen verkoop in de afgelopen maand. Hij zegt dat veel van hun klanten economisch herstel verwachten, een herstel dat gepaard zou gaan met een stijging van de rente. De hypotheekrente is op dit moment nog relatief laag en huizenkopers willen daar blijkbaar van profiteren. Het aantal transacties op de woningmarkt stijgt al voor het vierde kwartaal op rij, volgens Stoop een teken dat de bodem nu echt bereikt is. Door het hoge aantal bezichtigingen verwacht Stoop dit jaar ook een goede septembermaand.

Sentiment

De media hebben ook een rol gespeeld, aldus Stoop. “Berichten dat de bodem van de huizenprijzen bereikt is, dragen bij aan het goede gevoel van de consument. Dat hebben wij hier echt duidelijk gemerkt”, zo verklaart de directeur van Makelaarsland in de Telegraaf. Marketupdate plaatste  niet zo lang geleden nog een video, waarin de ‘neutrale’ berichtgeving van het NOS Journaal doorklinkt.

Kanttekening

Geen economisch cijfer komt vandaag de dag zonder een kanttekening, zo ook dit verkoopcijfer niet. De vergelijking met de augustusmaand van vorig jaar wordt sterk beïnvloedt door het gegeven dat huizenkopers hun aankoop in 2012 naar voren haalden. Vanaf juli was er onzekerheid over een mogelijke verlaging van de NHG-grens, waardoor huizenkopers eerder tot aankoop overgingen. Daardoor viel er een gat in de verkopen van augustus.

Onderstaande grafiek geeft het aantal verkochte woningen per kwartaal weer sinds 1996. De data is afkomstig van het CBS en is berekend aan de hand van het gemiddelde van de afgelopen vier maanden. Daardoor worden seizoenseffecten uitgesmeerd over een langere periode. Uit de grafiek valt op te maken dat de activiteit op de woningmarkt nog steeds relatief laag is ten opzichte van de jaren voor de economische crisis. Klik op de grafiek voor een grotere versie.

Aantal verkochte woningen Nederland

Aantal verkochte woningen Nederland

Eén gedachte over “Huizenverkoop weer in de lift

  • 2 september 2013 om 16:58
    Permalink

    Ben ook wel benieuwt naar de prijsvorming, is daar nog wat over bekent?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.