Deze week publiceerde het Wereld Economisch Forum (WEF) in samenwerking met McKinsey een rapport waarin de wereldwijde kredietbehoefte voor dit decennium is berekend. In de jaren 2000-2010 is het wereldwijd uitstaande krediet verdubbeld van $57 biljoen naar $109 en moet dit decennium opnieuw verdubbelen naar meer dan $210 biljoen om de economische groei niet in gevaar te brengen, aldus de WEF. Met aangepaste regels voor een betere inzichtelijkheid moeten de securisatiemarkten nieuw leven ingeblazen worden om deze kredietgroei mogelijk te maken, aldus het rapport van de WEF.

Zero Hedge dook het WEF-rapport in en vatte de boodschap samen: de kredietcrisis is dan wel ontstaan door excessieve schulden, maar wanneer bankiers beloven zich dit keer netjes te gedragen, dan kan de wereldwijde schuldenberg nogmaals verdubbeld worden alsook de doelstelling voor economische groei.
Daar waar de gemiddelde burger mondjesmaat begint door te krijgen dat je een kredietcrisis niet kan oplossen met meer krediet, denkt de bankenlobby daar heel anders over. Volgens hen is de economische groei er zelfs van afhankelijk. 
Onze SNS-correspondent kreeg naar aanleiding van dit bericht het idee om eens een voorstel te doen om verwarring bij de vertaling van grote geldbedragen te voorkomen. En passant geeft hij ook nog eens een heldere uitleg over hoe groot het Europese noodfonds nu eigenlijk is en het Amerikaanse schuldenplafond.

“The world needs $100 Trillion more credit says World Economic Forum“.  Een trillion is 10^12, een miljoen x miljoen ofwel 1000 miljard. Tenzij men sterrenkundige, computerspecialist of Zimbabwaan is zijn deze getallen nauwelijks nog te bevatten, bovendien is er steeds een vertaalprobleem want een Amerikaanse “billion” is niet gelijk aan onze term “biljoen” en ook onze Europese triljoen is wat anders dan een trillion want het is namelijk 1 miljoen maal groter. Erg lastig allemaal en de vraag dringt zich dan ook op waarom we niet de algemeen gangbare termen uit de computerwereld gebruiken?
Kilo=1.000
Mega=1.000.000
Giga=1.000.000.000
Terra=1.000.000.000.000

Dus eigenlijk heeft de wereld 100 Terradollar krediet nodig. Lekker duidelijk toch? Waar hangt die ideeënbus? Mocht u zich afvragen wat een Zimbabwaan met grote getallen te maken heeft dan is de eerste bijlage van twee Zimbabwaanse bankbiljetten die ik als bladwijzers voor economische boeken gebruik misschien wel leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bedrag dat het Europese noodfonds (EFSF) ter beschikking zou moeten hebben om eventuele toekomstige problemen kordaat te kunnen bestrijden is nog steeds een onderwerp van discussie. Vooralsnog staat er met potlood een bedrag van 440 Giga (waarvan 250 Giga effectief beschikbaar is) in de boeken maar er zijn geluiden dat dit eerder 1 Terra zou moeten zijn. Call us pessimists, maar het maakt helemaal niet uit namelijk. Zodra de eerste stap is gezet om een fonds te vormen en toezeggingen zijn gedaan is het plafond een louter technische zaak. Zodra het maximum in zicht komt wordt het fonds toch wel verhoogd want anders zou de markt in paniek raken, de economie instorten, de maan uit z'n baan schieten of andere nare dingen gebeuren die we niet kunnen hebben. In de politiek zijn nou eenmaal geen harde afspraken te maken en is morele chantage al begonnen terwijl de inkt nog aan het drogen is. Geen kwade opzet hoor maar het loopt vaak gewoon zo. In dit verband is het kredietplafond waar Amerika zich aan dreigt te stoten misschien een mooie vergelijking: “S&P said that de possibility of the U.S. defaulting on its obligations because of the debt limit is a remote one and more a political game of chicken”. “Default by the U.S. Treasury could cause significant and longlasting financial and economic disruption”. There you have it.