“Irak moet olie niet meer in dollars afrekenen”

Een burgerinitiatief in Irak roept de regering op om olie niet langer in Amerikaanse dollars af te rekenen. Ook willen de initiatiefnemers dat Irak haar bezittingen uit de Verenigde Staten terughaalt en andere landen zoekt om mee te handelen.

Dit voorstel is een reactie op het omstreden inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump afgelopen vrijdag in werking stelde. Door dit reisverbod mogen burgers uit verschillende landen in het Midden-Oosten niet meer naar de Verenigde Staten reizen.

De initiatiefnemers roepen de regering van Irak op hun waardigheid en prestige te behouden, door de export van olie in andere valuta af te rekenen. Daarmee kan Irak een statement maken tegen de dominantie van de Verenigde Staten.

oilbarrels

Burgerinitiatief wil Iraakse olie niet meer in dollars afrekenen

‘Geen dollars voor olie’

Aan het begin van deze eeuw probeerde Saddam Hussein de Irakese olie al in euro’s af te rekenen, tot ongenoegen van de Verenigde Staten. In 2004 werd onder valse voorwendselen een oorlog gestart in Irak, waarbij Saddam Hussein werd afgezet en olie weer dollars verhandeld werd.

Vorig jaar nam Iran al het besluit om olie niet langer in dollars af te rekenen. Als ook Irak een stap in deze richting zet wordt de dollar veel minder aantrekkelijk als wereldmunt. Landen houden dollars aan omdat de belangrijkste grondstof ter wereld (olie) in dollars verhandeld wordt. Maar als meer olieproducerende landen deze munt niet meer accepteren wordt het voor centrale banken minder interessant om grote dollarreserves aan te houden.

Irak is vierde grootste olieproducent ter wereld (Bron: US Energy Information Administration)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo