Zweedse centrale bank wil definitie van inflatie veranderen

De Zweedse centrale bank wil haar definitie van inflatie veranderen door de kosten van de hypotheek niet meer mee te nemen in het mandje van goederen en diensten waarmee de prijsontwikkeling bepaald wordt. Een opmerkelijk besluit, aangezien wonen juist de belangrijkste kostenpost is voor de meeste Zweedse huishoudens en de kosten van wonen de laatste jaren in Zweden sterk zijn toegenomen.

Hoewel de centrale bank het zelf nooit zal toegeven lijkt het erop alsof ze met deze nieuwe berekening van de inflatie meer speelruimte wil creëren om haar ruime monetaire beleid voort te kunnen zetten. Dat blijkt ook uit het feit dat de centrale bank een nieuwe ‘variatieband’ van één procent rondom de inflatiedoelstelling van 2% wil introduceren. Op die manier kan de centrale bank in principe langer doorgaan met haar ruime monetaire beleid, dat bestaat uit het opkopen van staatsobligaties en een negatieve rente van -0,5%.

sweden-inflation-target

Zweedse centrale bank wil definitie inflatie aanpassen na behalen van doelstelling (Bron: Bloomberg)

Sweden-housing-prices

Huizenprijzen in Zweden zijn de laatste jaren sterk gestegen (Bron: Reuters)

Inflatie

“Alles bij elkaar zijn deze maatregelen een kleine stap richting meer flexibiliteit, maar op dit moment heeft de uitdaging om de inflatie rond de twee procent te stabiliseren de overhand”, zo verklaarde analist Torbjorn Isaksson van Nordea eerder dit jaar tegenover Bloomberg. De nieuwe inflatieberekening (afgekort als de CPIF) stond namelijk al langer op de agenda van de Zweedse centrale bank, maar nu lijkt deze ook werkelijk ingevoerd te gaan worden. De timing is opvallend, want vorige maand kwam de inflatie voor het eerst sinds 2011 weer boven de doelstelling van 2% uit.

Het is niet ongebruikelijk dat autoriteiten de inflatiecijfers manipuleren om prijsstijgingen te maskeren. Zo werd naast inflatie ook de term ‘kerninflatie’ geïntroduceerd, een inflatiecijfer waarin de kosten van voedsel en brandstof niet zijn meegenomen. Een inflatiecijfer waarin de belangrijke producten worden weggelaten is voor niemand relevant, behalve voor centrale banken en overheden die er belang bij hebben om de prijsstijgingen zo laag mogelijk weer te geven.

Ook in de Verenigde Staten worden inflatiecijfers al langer gemanipuleerd, bijvoorbeeld door substitutie en door de samenstelling van het mandje van goederen en diensten van tijd tot tijd te veranderen. Op die manier wordt de inflatie veel lager weergegeven dan wat consumenten in werkelijkheid ervaren. De website Shadowstats laat zien dat de inflatie vandaag de dag drie tot vier procentpunt hoger zou uitvallen, indien men de traditionele rekenmethode zou gebruiken.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Zweedse centrale bank wil definitie van inflatie veranderen

 • Poppenkast

  Nu de inflatie gaat oplopen, gaat Zweden dit cijfer manipuleren. De belangrijkste inflatie aanjaag- componenten en eerste levensbehoeften worden er uit gefilterd, om zo een gunstig laag inflatie cijfer voor te spiegelen, zodat door kan worden gegaan met drukpersen en vooral de rente laag of liefst negatief te houden zodat de politieke overheid tegen negatieve renten hun zakken kunnen vullen en t.a.v. de kiezers “”mooi weer”” kunnen spelen. Zoals eerder gesteld doet de ECB/Draghi al enkele jaren hetzelfde via zijn “”kern inflatie cijfer””.Hieruit blijkt maar weer dat de inflatie een schaamlap is voor politiek gemanoeuvreer, om zo “”een euforische economie”” voor te stellen en de schuld-gevaren hiervan naar de achtergrond te dringen..
  Dit is een kinderachtige borstklopperij om zo uiteindelijk de baantjes van de partijkliek en hun macht/invloed veilig te stellen. Als de boel in elkaar klapt, zijn de veroorzakers niet aanspreekbaar of verdwenen.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Goede samenvatting van het artikel. Inflatie is een boterzacht begrip en inmiddels uitstekend te manipuleren. De cijfers zijn door de tijd heen niet te vergelijken en dat blijkt wel als je de ontwikkeling van de officiële inflatie van de afgelopen decennia naast de ontwikkeling van de goudprijs legt…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders