Premier IJsland in de problemen door Panama Papers

De premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, is in verlegenheid gebracht door onthullingen uit de Panama Papers. In een interview werd hem gevraagd of hij iets wist van de brievenbusmaatschappij Wintris op de Britse Maagdeneilanden. Via dit bedrijf, dat hij eind 2007 had opgezet, beheerde hij voor miljoenen dollars aan obligaties van IJslandse banken die later in de problemen zouden komen.

gunnlaugssonDaarmee was de IJslandse premier zelf een van de schuldeisers op het moment dat de banken op omvielen stonden. En dus kon hij geen onafhankelijke beslissing nemen over de compensatie van de schuldeisers van de omgevallen IJslandse banken. Wat de premier verweten wordt is dat hij zijn belang in deze kwestie niet openbaar maakte, toen hij in april 2009 aantrad als parlementslid. Hij had zelf belang bij de uitkomst, want uit de uitgelekte Panama Papers blijkt dat Wintris een bedrag van $4 miljoen van de banken terugeiste.

Toen de IJslandse premier hier in een interview door een Zweedse televisiezender op gewezen werd wist hij gelijk hoe laat het was. Het volgende videofragment kwamen we tegen op de website van de Guardian.


Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *