G4S: Contant geld nog steeds populairste betaalmiddel

Contant geld is in de Europese Unie nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel, al zijn de verschillen per land soms erg groot. Ook worden grote bankbiljetten veel gebruikt als oppotmiddel. Dat zijn enkele conclusies uit het G4S European Cash Report dat vandaag gepubliceerd werd.

De conclusie van dit 169 pagina’s tellende rapport is dat contant geld nog steeds een essentiële rol speelt in de Europese economie en dat het niet waarschijnlijk is dat munten en bankbiljetten binnen afzienbare tijd weggedrukt zullen worden door elektronische betalingen met de bankpas of de mobiele telefoon. Integendeel, tussen 2009 en 2014 is de waarde van alle geldopnames met bijna 15% gestegen.

Betalingen voor 60% met contant geld

Van alle transacties in de Europese Unie wordt 60% afgewikkeld met contant geld en van alle transacties tussen consument en winkel ligt dat percentage volgens onderzoek van G4S nog veel hoger. In 20 van de 28 landen van de Europese Unie vertegenwoordigt contant geld zelfs in euro’s uitgedrukt meer dan de helft van het totaalbedrag.

Anders dan je misschien zou verwachten worden dus ook grotere bedragen nog op grote schaal met contant geld afgerekend. Er zijn dus veel mensen die het geen probleem vinden om een grote hoeveelheid contant geld op zak te hebben, ondanks het risico van diefstal.

Grote verschillen in Europa

Zoals gezegd zijn er grote verschillen tussen Europese landen ten aanzien van het gebruik van contant geld. In Oost-Europese landen wordt aanzienlijk meer gebruik gemaakt van contant geld dan in West-Europese landen. Ook gebruikt men in de Zuid-Europese landen veel vaker cash dan in Noord-Europese landen.

Het verschil tussen oost en west is te verklaren door het feit dat veel meer Oost-Europeanen geen bankrekening hebben en alle betalingen contant doen. In de Zuid-Europese landen is een goede toegang tot geldautomaten en bankfilialen, maar heeft men naar verhouding veel minder bankpassen dan de inwoners van verschillende Noord-Europese landen.

online-bankieren-eu

Online bankieren minder populair in Oost-Europese landen (Bron: G4S)

cashbetalingen

Grote verschillen in het gebruik van contant geld binnen de Europese Unie (Bron: G4S)

type-cashbetaling-perland

Welke betaalmiddelen gebruikt men in de Europese Unie? (Bron: G4S)

Beperkingen op contant geld

Verschillende Europese landen hebben een maximumbedrag ingevoerd voor betalingen met contant geld. Zo proberen overheden witwassen tegen te gaan en het publiek aan te sporen grote bedragen elektronisch over te maken. In Italië en Portugal ligt het maximumbedrag op €1.000, in andere landen die beperkingen opleggen ligt de grens op een paar duizend euro. Meer details hierover zijn te vinden in dit onderzoek.

beperkingen-cashtransacties

Deze landen hanteren een beperking op contant geld (Bron: G4S)

“De wereld kan niet zonder cash”

De afgelopen jaren is er veel discussie ontstaan over het afschaffen van contant geld, te beginnen bij de grote bankbiljetten. Maar uit het onderzoek van G4S blijkt dat cash nog steeds een essentieel onderdeel vormt van het huidige betalingsverkeer. Uit de conclusie van het rapport:

“Stakeholders lijken zich steeds meer bewust van de duidelijke waarde van cash in onze samenleving, en de houding lijkt van een “oorlog tegen cash” en een streven naar een “cashvrije samenleving” naar een meer open houding te gaan: “De wereld kan niet zonder cash”. Hiermee is een evenwichtiger debat mogelijk over hoe (zowel elektronische als cash-) betalingen het best georganiseerd kunnen worden om onze samenleving te helpen.”

Door een betere beschikbaarheid van nieuwe elektronische betaalmethoden (telefoon en contactloos betalen) zal de verhouding steeds meer verschuiven van contant geld naar girale betalingen. Deze technieken worden al gebruikt, maar in veel landen is het volle potentieel nog lang niet benut.

Desondanks blijft contant geld een populair alternatief. Het is anoniem en je kunt het zonder tussenkomst van een derde partij gebruiken. Het is een veilig alternatief in tijden van crisis, als er meer onzekerheid is over de degelijkheid van banken.

kenmerken-betaalmethoden

Contant geld is anoniem en kan zonder derde partij gebruikt worden (Bron: G4S)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo