Grafiek: Goud versus Amerikaanse staatsschuld en monetaire basis

Zo lang centrale banken de status quo blijven verdedigen door meer geld in omloop te brengen zal de goudprijs waarschijnlijk blijven stijgen. Gedurende de afgelopen honderd jaar was de ontwikkeling van de goudprijs bijna gelijk aan de groei van de monetaire basis. De bull market in goud van 1970 t/m 1980 valt in dit perspectief behoorlijk uit de toon. Liep de goudprijs toen op de zaken vooruit? Ook toen werd de hegemonie van de Amerikaanse dollar bedreigd, maar kon Fed-voorzitter Volcker nog tijdig ingrijpen door de rente extreem te verhogen. De goudprijs daalde als gevolg van deze ingreep en de positie van de dollar was weer een generatie lang veiliggesteld.

De afgelopen twaalf jaar zagen we de goudprijs opnieuw stijgen, maar dit keer groeide ook de monetaire basis hard. Met andere woorde: de geldpers draait mee om de schuldenberg financierbaar te houden. Dat gebeurt overigens niet alleen in de VS, maar ook in andere landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft haar eigen QE programma van £375 miljard en ook de Japanse centrale bank koopt staatsobligaties. De Zwitserse centrale bank drukt geld bij om de wisselkoers van haar munt onder controle te houden.

Een stijging van de rente door een centrale bank zoals in 1980 gebeurde is vandaag de dag volledig uit den boze. Is de goudprijs met die kennis in het achterhoofd nog steeds hoog? Of is het gele edelmetaal nog steeds ondergewaardeerd?

Goudprijs versus monetaire basis VS vanaf 1918

Als extraatje heb ik er een tweede grafiek aan toegevoegd, waarin de Amerikaanse staatsschuld sinds 1930 is afgezet tegen de ontwikkeling van de goudprijs. Deze grafiek laat een soortgelijk verloop zien, maar met een minder sterke correlatie.

Goudprijs versus officiële staatsschuld Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.