Rente staatsobligaties Japan naar nieuw dieptepunt

De rente op Japanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is deze week gezakt naar een nieuw dieptepunt van -0,135%. Dat is zelfs minder dan de negatieve rente die de centrale bank van Japan op dit moment hanteert voor de tegoeden die commerciële banken bij de centrale bank parkeren. Wil je als belegger je geld voor een periode van 20 jaar aan de Japanse overheid uitlenen, dan moet je genoegen nemen met een vergoeding van slechts 0,29%. Dat is ruim tien basispunten minder dan een week geleden.

Hoe kan het dat Japan vrijwel gratis kan lenen, terwijl de staatsschuld met meer dan 220% van het bbp het hoogst is van alle ontwikkelde landen? Daarvoor zijn verschillende argumenten te bedenken, die vaak betrekking hebben op het thema veiligheid en liquiditeit. Beleggers zoeken in deze onzekere tijden een veilige haven en durven hun geld niet meer allemaal aan banken toe te vertrouwen. Ook zien ze onvoldoende mogelijkheden om in de reële economie te investeren. Wat doe je dan met je geld?

Je leent het uit aan de overheid, omdat die altijd haar schulden kan terugbetalen. Dat je vermogen door de negatieve rente en door mogelijke inflatie minder waard wordt, dat nemen beleggers blijkbaar graag voor lief. Ze zoeken een veilige plaats voor hun vermogen en alleen de obligatiemarkt is momenteel groot genoeg om miljarden in te parkeren. Uiteraard is ook goud een veilige haven, maar tegen de huidige goudprijs is er simpelweg niet voldoende fysiek edelmetaal beschikbaar.

yield-curve-japan-10yr-bond

Rente op Japanse staatsobligaties zakt naar nieuw dieptepunt

Negatieve rente accepteren of goud kopen?

Gelukkig heb je die zorgen als particuliere belegger niet. Goud kopen is een interessant alternatief geworden voor staatsobligaties, zeker nu de negatieve rente op staatsobligaties in de buurt komt van de kosten van fysiek goud in combinatie met opslag.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders