Goudkoers

De goudkoers en zilverkoers per gram, kilo en troy ounce. In euro’s en in dollars.


De Goudkoers

De goudkoers komt tot stand op de internationale termijnmarkt. Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd door middel van termijncontracten, opties op deze vorm van contracten en de over-the-counter (OTC) handel tussen verschillende partijen. Vragende en aanbiedende partijen zoeken elkaar op en spreken af in de toekomst zilver tegen een bepaalde prijs te leveren dan wel te kopen. Door prijzen van te voren vast te stellen verkleinen leveranciers en afnemers het risico dat ze lopen door grote prijsbewegingen.

Verreweg het meeste goud wordt in Londen verhandeld, volgens cijfers uit 2011 gaat het om ongeveer 86,75% van het wereldwijde volume. Op de tweede plaats komt New York, waar de futures en opties verhandeld worden op de COMEX. De goudkoers staat genoteerd in Amerikaanse dollars.

In Londen wordt voor goud twee keer per dag een prijs vastgesteld, voor zilver is dat één keer per dag. Deze prijzen gelden als een soort referentiepunt. De grafieken van de goudkoers en de zilverkoers zijn gebaseerd op de handel op de COMEX en de NY Globex, handel die dag en nacht doorgaat van maandag t/m vrijdag. Deze koersen worden in de goudmarkt gebruikt om de waarde van fysiek goud te bepalen.

handelsvloer-beurs-goudkoers

Historische goudprijs

Tijdens het Bretton-Woods tijdperk (1944-1971) stond de goudprijs vast op $35 per troy ounce. Overheden konden hun dollarreserves tegen deze verhouding inruilen voor goud. Enkele Europese landen maakte tijdens de jaren zestig dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. Frankrijk en Engeland maar ook Nederland wisselden grote hoeveelheden dollars in tegen fysieke goudbaren.

In 1971 hief de Amerikaanse overheid de inwisselbaarheid van de dollar voor goud op. Hieronder ziet u een grafiek van de ontwikkeling van de goudkoers in Amerikaanse dollars, euro’s en Engelse ponden. De eurokoers van goud is samengesteld met de prijs van goud in de belangrijkste Europese valuta van die tijd.

De goudprijs sinds 1969 in euro’s, dollars en ponden

3 gedachten over “Goudkoers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders