De prijzen van grondstoffen zakten deze week naar het laagste niveau sinds 2002. Niet alleen de prijzen van olie en edelmetalen zijn gedaald, ook andere metalen en de zogeheten ‘soft commodities’ zijn aanzienlijk goedkoper geworden. De Bloomberg Commodity Index, een mandje dat bestaat uit 22 verschillende grondstoffen, zakte eerder deze maand al door de grens van 100 punten en noteert op het moment van schrijven een koers van 95,33. Dat is zoals gezegd de laagste koers in dertien jaar tijd.

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die hebben bijgedragen aan een daling van de grondstofprijzen. Veel beleggers stapten de afgelopen jaren in grondstoffen uit angst voor een zeer hoge inflatie, maar die hoge inflatie is nog niet gekomen. Ook hadden beleggers hoge verwachtingen van opkomende markten, want die zouden door hun snelle economische groei een grote behoefte hebben aan grondstoffen. Nu blijkt dat ook de economische groei van opkomende economieën afzwakt is die dreiging van schaarste opeens een stuk minder groot.

commcrush

Prijzen grondstoffen naar laagste niveau sinds 2002

Daling olieprijs

Een andere verklaring voor de dalende grondstofprijzen is de daling van de olieprijs. Voor de productie van grondstoffen is veel brandstof nodig en als de olieprijs daalt betekent dat op termijn lagere productiekosten en lagere prijzen voor alle andere grondstoffen. Eind vorig jaar besloten een aantal olieproducerende landen om hun productie niet terug te schroeven, met als resultaat dat de prijs in een paar maanden tijd halveerde van ruim $100 naar ongeveer $50 per vat.

“Beleggers zeggen dat de grondstoffencyclus voorbij is. Het aanbod is sneller toegenomen dan de vraag, vooral nu de Chinese economie vertraagt”, zo verklaarde vermogensbeheerder Dan Denbow van het USAA Precious Metals & Mineral Fund in San Antonio tegenover Bloomberg. Ook vermogensbeheerder Fain Shaffer van Infinity Trading Corp denkt dat de prijs van grondstoffen de komende tijd verder zal dalen. “Als de VS ook nog de rente verhoogt zal de dollar verder in waarde stijgen. En nu er meer vraagtekens zijn over de groei van de Chinese economie lijkt de weg met de minste weerstand voor de grondstoffen de weg omlaag te zijn.”

Een dalende vraag naar grondstoffen in de wereld, gecombineerd met een robuuste productie uit landbouw en mijnbouw, betekent dat de voorraden zich verder opstapelen. Daardoor kunnen de prijzen nog een tijd onder druk blijven staan, zeker als de economische groei in groeimarkten als China en India achter blijft.