Euro naar hoogste niveau in drie jaar

De euro steeg vrijdag met 0,9% naar meer dan $1,21 en bereikte daarmee het hoogste niveau tegenover de dollar sinds 31 december 2014. De euro kreeg donderdag al de wind in de rug, nadat de ECB notulen van haar vergadering in december had vrijgegeven. Uit deze notulen valt op te maken dat de ECB zeer positief is over de economische groei in de eurozone en dat het monetaire beleid haar vruchten lijkt af te werpen. Ook liet de centrale bank in haar notulen doorschemeren dat ze de financiële markten op termijn zal voorbereiden op een iets minder ruim monetair beleid.

De euro profiteerde ook van politiek nieuws uit Duitsland, waar sociaaldemocraten en christendemocraten een voorlopig akkoord bereikten over een nieuwe coalitie. Daarmee lijkt er eindelijk een einde te komen aan de politieke onzekerheid in de grootste economie van de eurozone. Deze coalitie lijkt meer stabiliteit te bieden dan eerdere plannen om een coalitie van drie partijen te vormen en dat geeft beleggers meer vertrouwen in de stabiliteit van de euro.

Euro naar hoogste niveau tegenover dollar sinds eind 2014 (Bron: Bloomberg)

Wanneer bouwt ECB stimulerend beleid af?

Beleggers verwachten dat de ECB nog dit jaar haar stimuleringsprogramma zal afbouwen. Ook houdt 74% van de valutahandelaren rekening met een kleine renteverhoging van 10 basispunten tegen het einde van dit jaar. De ECB heeft meerdere malen gezegd dat de rente nog langdurig laag zal blijven, maar met een sterke economische groei en een oplopende inflatie zou de centrale bank al eerder in de verleiding kunnen komen de rente te verhogen. In december kondigde de centrale bank aan dat het opkoopprogramma met ingang van dit jaar wordt teruggebracht van €60 naar €30 miljard per maand. Vorig jaar zat de euro ook al in een opwaartse trend, toen steeg de gemeenschappelijke munt met 14% ten opzichte van de dollar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Euro naar hoogste niveau in drie jaar

 • Poppenkast

  Vanuit koopkracht bezien gaat de €. niet omhoog, maar de $ omlaag. Vooral omdat veel landen, waaronder waarschijnlijk China, de $ dumpen.Ook de enorme V.S. schuldenberg telt mee.

  Beantwoorden
 • Je ziet dit ook terug in de goud prijs goud is in dollars in een maand 7,7% gestegen maar in euro’s maar 3,9%.
  Had liever gezien dat de euro te opzichten van dollar was gedaald want negen van de tien keer als de euro stijgt, stijgt ook de goud prijs en zakt de euro dan zakt goud ook rara hoe kan dat.

  Beantwoorden
 • Vrijdag word geschreven dat China en Rusland hun euro obligaties sneller aan het afbouwen zijn dan het met de dollar gebeurd.
  Handel met en via de dollar neemt wel af maar via de euro gaat het nog sneller.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *