Amerikaanse staatsschuld boven de $20 biljoen

De staatsschuld van de VS is de grens van $20 biljoen gepasseerd, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën afgelopen vrijdag bekend. De totale schuldenberg schoot omhoog van $19,8 naar $20,1 biljoen, nadat het Congres overeenstemming had bereikt om het schuldenplafond drie maanden vooruit te schuiven.

De afgelopen maanden heeft het Ministerie van Financiën verschillende boekhoudkundige trucs moeten uitvoeren om een zogeheten ‘default’ te voorkomen, zoals het lenen van geld uit het potje dat bedoeld is voor sociale uitkeringen en pensioenen van ambtenaren. Nu het schuldenplafond verder naar voren geschoven is kan de overheid weer geld lenen om deze tekorten aan te vullen.

Critici waarschuwen al jaren voor de schuldenproblematiek van de Verenigde Staten en zien het passeren van de $20 biljoen als het bewijs van de slechte financiële gesteldheid van de regering. De schuldenlast is nu zo groot dat er de komende tien jaar voor in totaal $6 biljoen aan rente betaald moet worden, geld dat niet gebruikt kan worden voor zaken als onderwijs, veiligheid, gezondheidszorg en infrastructuur. Volgens vermogensbeheerder Michael A. Peterson geeft de VS momenteel zelfs meer geld uit aan rente over de staatsschuld dan aan het onderwijs. “Daarmee investeren we meer in het verleden dan in de toekomst.”

Schuldenplafond opheffen?

Het schuldenplafond is een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen in de Verenigde Staten. Het instrument was ooit bedoeld om fiscale discipline op te leggen aan de overheid, maar in de praktijk is het niet veel meer dan een politiek pressiemiddel dat de oppositie gebruikt om bepaalde agendapunten doorgevoerd te krijgen. In 2011 werd het spel toen zo hard gespeeld dat er een politieke impasse dreigde te ontstaan. Op het laatste moment werd er pas een akkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond, wat voor kredietbeoordelaar Standard & Poor’s reden was om de kredietscore van de Verenigde Staten te verlagen.

Om bovengenoemde redenen pleitte Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën onder de regering Obama, er al eens voor om het schuldenplafond volledig af te schaffen. Ook president Trump heeft laten weten dat hij het schuldenplafond een onnodig instrument vindt en dat er goede redenen te bedenken zijn om deze limiet te schrappen. Zo nodigde hij vorige week de minderheidsleider in het Senaat, Charles E. Schumer, uit om te komen praten over een deal om het schuldenplafond volledig op te heffen. Hoe die deal er precies uit zal zien is nog niet bekend.

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Amerikaanse staatsschuld boven de $20 biljoen

 • waterman10

  Ik stop met werken.

  De vlag kan worden uitgehangen, want ik ga 150 biljoen dollars lenen bij de bank.

  Zorgen hoef ik mij hier niet om te maken,want Trump schaft het schuldenplafond helemaal af.

  Zie je dit de hele wereld al doen?

  Geld oneindig blijven lenen,niks meer hoeven terug te betalen en lang leve de lol.

  Geen mens die er dan nog aan denkt dat er ook nog gewerkt dient te worden.

  Dan zal het niet lang duren eer b.v.alle winkels niet meer bevoorraad worden.

  Heb je autopech? Jammer dan,want de garage’s zijn dicht.Er zijn geen automonteurs meer te vinden die willen werken. Die hebben ook zoveel geld geleend bij de bank die ze niet meer hoeven terug te betalen, Die liggen allemaal te luieren in hun achtertuin. Ze wilden aanvankelijk nog met het vliegtuig naar een tropisch eiland, maar ook alle piloten gaan niet meer werken voor hun geld.

  Waarom werken als je toch geld kunt lenen zonder een schuld te hebben?

  Lang leve de afschaffing van het schuldenplafond,omdat hersenloze clowns zoals Jack Lew of Trump niet weten hoe je met geld moet omgaan en hoe je een economie aan de gang moet houden.

  Beantwoorden
 • Ben J. Muus

  Als we als mensheid dan eindelijk een quantum leap in onze collectieve bewustzijn bewerkstelligen hebben we helemaal geen geld meer nodig…. aaah ja, schulden 3 maanden vooruit getrapt en Trump matigd zijn Noord Korea oorlogstaal… toeval? 😉

  Beantwoorden
 • Poppenkast

  Hopelijk gaat de $ niet in een vrije val. Dan kan de E.U. het wel schudden!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *