Valutareserves China met $1 biljoen gedaald sinds 2014

De valutareserves van China zijn in november $69,1 miljard kleiner geworden, de grootste daling in één maand sinds begin dit jaar. Als gevolg van deze daling kromp het totaal naar $3,05 biljoen, het laagste niveau in meer dan vijf jaar. Sinds juni 2014 heeft China al bijna $1 biljoen aan valutareserves verbruikt, ongeveer een kwart van het totaal.

“Een combinatie van een zwakkere yuan en een piek in de binnenlandse vastgoedmarkt zorgt voor een uitstroom van kapitaal. Nog een maand van dalende valutareserves geeft weinig vertrouwen, vooral nu huishoudens wachten op de vernieuwing van het valutaquotum”, zo verklaarde econoom Tom Orlik tegenover Bloomberg.

Chinezen mogen jaarlijks $50.000 aan yuan omwisselen voor Amerikaanse dollars en dat betekent dat de centrale bank begin volgend jaar waarschijnlijk weer veel dollarreserves moet aanspreken. Mogelijk komen er nieuwe kapitaalcontroles om de waardedaling van de yuan te vertragen, maar dat zal geen omkeer van de trend teweeg brengen.

china-valutareserves-nov16

Valutareserves China naar laagste niveau in vijf jaar (Bron: Bloomberg)

China wil minder dollars

Verschillende beleidsmakers in China hebben al aangegeven dat de valutareserves buiten proportie zijn. Zo liet de gouverneur van de Chinese centrale bank eind 2013 al weten dat China genoeg valutareserves had verzameld. Een jaar later zei de Chinese premier Li Keqiang dat het aanhouden van een grote valutareserve voor grote problemen zorgt.

China streeft naar een kleinere rol voor de Amerikaanse dollar in de wereldhandel en wil daarom dollarreserves afbouwen ten gunste van andere valutareserves en goud. Tegelijkertijd stimuleert China het gebruik van de yuan in de internationale handel als alternatief voor de dollar.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders