Tekort handelsbalans VS naar record

De Verenigde Staten zijn de grootste debiteur ter wereld met een tekort op de handelsbalans waar andere landen alleen van kunnen dromen. In de maand september steeg het tekort op de handelsbalans (exclusief olie en gas) zelfs naar een nieuw record van $48,3 miljard. Van alle goede voornemens om de Amerikaanse exportmotor op gang te brengen komt dus maar weinig terecht. Het land importeert meer goederen en diensten dan ooit tevoren, met als verschil dat het land vandaag de dag wel een bijdrage aan de rest van de wereld levert met de export van schalie-olie en schaliegas.

Het fundament van de Amerikaanse economie is dus minder robuust dan wat je op basis van de groeicijfers en de lage inflatie zou zeggen. Het land is voor veel goederen nog even afhankelijk van import als voor de financiële crisis. De export van olie en gas compenseert een klein beetje voor het grote handelstekort, maar ook die inkomsten lopen terug als gevolg van de dalende olieprijs. De prijs van een vat WTI olie zakte onder de $80 en bereikte het laagste niveau in twee jaar tijd.

us-trade-deficit-excluding-petroleum

Tekort handelsbalans steeg naar een record van $48,3 miljard (exclusief olie en gas)

Sterke dollar drukt export

Het tekort op de handelsbalans inclusief olie en gas steeg van $40 miljard in augustus naar $43 miljard in september, een stijging van 7,6%. Niet alleen een daling van de olieprijs drukt op de totale export, maar ook de relatief sterke dollar. Daardoor worden goederen uit de Verenigde Staten duurder voor afnemers in het buitenland en verslechtert hun concurrentiepositie. Het oplopende handelstekort was ook volledig toe te schrijven aan een 1,5% daling van de export. De import was in september even groot als in de maand augustus.

De VS importeerde in september $2 miljard meer aan mobiele telefoons dan in de maand augustus, een stijging die grotendeels toegeschreven kan worden aan de introductie van de nieuwe iPhone 6 van Apple. Tegelijkertijd daalde de import van olie en gas in september naar het laagste niveau sinds november 2009, wat uiteraard te maken heeft met de toegenomen binnenlandse productie van schalie-olie en schaliegas.

De export van goederen naar zowel China als Europa viel in de maand september lager uit dan in de maand augustus. In het geval van China werd een daling van 2% geregistreerd,voor Europa was de daling 7%.

Volgens de Wall Street Journal bestaat er mogelijk een verband tussen de toenemende import van goederen en de daling van de olieprijs. Als Amerikaanse consumenten minder geld spenderen aan brandstoffen houden ze meer geld over om de spulletjes te kopen die elders in de wereld geproduceerd worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo