Griekenland heeft €100 miljard schuldverlichting nodig

Griekenland moet naar schatting €100 miljard aan schuld afschrijven om te kunnen ontsnappen aan een aanhoudende deflatoire depressie, zo blijkt uit een grondige studie van het National Institute of Economic and Social Research (NIESR). De bezuinigingen en hervormingen die de schuldeisers aan Griekenland oplegden zullen volgens de denktank contra-productief werken, omdat de opbrengsten ervan veel minder groot zijn dan de economische schade die het gevolg is van vraaguitval en toenemende werkloosheid.

Eind 2016 is de Griekse economie naar verwachting 30% kleiner dan de piek van 2007 en 7% kleiner dan in 2001, het jaar dat Griekenland in de eurozone stapte. “We zien Griekenland niet meer terugkeren naar het niveau van voor de toetreding tot de Eurozone in 2001, laat staan dat de economie weer zal groeien naar het niveau van voor de economische crisis. Dit is dus een lange en zware depressie voor Griekenland”, zo verklaarde onderzoeker Jack Meaning van NIESR.

€100 miljard schuldverlichting

Om de Griekse economie weer op gang te krijgen moet ze verlost worden van een deel van haar schulden. Uit het onderzoek van de economische denktank komt naar voren dat bijna €100 miljard van de Griekse schuldenlast van €320 miljard kwijtgescholden of geherstructureerd dient te worden, ongeveer 55% van het bbp. Daarmee kan de publieke schuldquote worden teruggebracht van een onoplosbare 186,9% van het bbp naar een draaglijk niveau van ongeveer 130%. Pas dan is de doelstelling van het IMF om de Griekse staatsschuld in 2020 terug te brengen naar 120% haalbaar.

Zonder schuldverlaging zal de Griekse economie dit jaar met 3% en volgend jaar met nog eens 2,3% krimpen, zo schrijft het onderzoeksbureau in haar rapport. Pas in 2023 zal de economie weer terug zijn op het niveau van vóór de introductie van de euro. Volgens Simon Kirby, hoofdonderzoeker van het NIESR, moeten we terug naar de Grote Depressie van de jaren ’30 om een situatie te vinden die vergelijkbaar is met de economische depressie in Griekenland: “De crisis in het Verenigd Koninkrijk in de jaren ’20 was al erg genoeg, maar het kwam niet in de buurt bij de Griekse crisis”.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

greece-debt-mountain

Griekse schuldquote blijft hoog met een krimpende economie (Grafiek via Telegraph)

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Griekenland heeft €100 miljard schuldverlichting nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders