Griekenland betaalt lening IMF uit noodfonds IMF

Griekenland heeft een bedrag van €650 miljoen uit een noodfonds van het IMF moeten halen om een lening van €750 miljoen aan het IMF te kunnen betalen, zo meldt Reuters. De resterende €100 miljoen wist het land zelf met moeite bij elkaar te schrapen. Het feit dat Griekenland dit bedrag zal niet kan ophoesten toont aan hoe ernstig de situatie geworden is. Dit jaar moet het land veel schulden aflossen, terwijl de bodem van de schatkist nu al in zicht is.

De Griekse overheid staat voor een lastig dilemma. Ze kan de euro’s maar één keer uitgeven en loopt door het terugbetalen van eerdere leningen het risico dat er onvoldoende geld over blijft om de pensioenen en uitkeringen aan de eigen bevolking te betalen. Varoufakis, de minister van Financiën van Griekenland, heeft al meerdere malen gezegd dat het terugbetalen van schulden hoog op de agenda staat en dat het land alles zal doen om het geld bij elkaar te harken voor de schuldeisers.

Griekenland leent bij IMF

Leden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn verplicht een reserve aan te houden bij het fonds, een bedrag dat alleen in noodgevallen én met toestemming van het IMF opgenomen kan worden. Het is deze reserve waar Griekenland €650 miljoen uit moest halen om haar verplichting van €750 miljoen aan het IMF te kunnen voldoen. De Griekse centrale bank bevestigde dat er geld is opgenomen uit het noodfonds, nadat er vorige week gesprekken waren geweest tussen de centrale bank en de regering. “Het slechte nieuws is dat we deze rekening leeg moesten halen, maar om een bankroet af te wenden was het nodig alle opties te overwegen”, zo verklaarde een woordvoerder van de Bank of Greece tegenover Reuters.

“De gouverneur van de centrale bank bracht het idee op tafel om €650 miljoen uit deze reserve weg te halen, waarvoor we de toestemming van het IMF nodig hadden”, zo verklaarde de woordvoerder die niet bij naam genoemd wilde worden. “Gouverneur Stournaras heeft een deal gesloten met het IMF en op zaterdag kregen we goedkeuring en toegang tot de rekening”,  zo lichtte hij toe. Het is voor het eerst dat het land deze noodreserve – waar ze al dertig jaar over kan beschikken – nodig heeft.

Griekenland is van plan haar reserve bij het IMF zo snel mogelijk weer aan te vullen, een woordvoerder van de Griekse regering noemde een termijn van ‘enkele weken’. De regering haalt nu al geld weg bij overheidsinstanties en lokale overheden om internationale schuldeisers te kunnen betalen. De volgende grafiek van de Wall Street Journal laat zien dat 2015 het jaar van de waarheid is voor Griekenland.

Lees meer over dit onderwerp:

greece-debt-timeline-wsj

Griekenland leende van het IMF om het IMF te kunnen betalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders