Marc Faber: “Er is geen veilige asset meer”

Volgens Marc Faber, beleggingsgoeroe en uitgever van het ‘Gloom Boom and Doom’ rapport, zijn er vandaag de dag geen veilige beleggingen meer. Door het beleid van centrale banken krijg je vrijwel geen rendement meer op je spaargeld, terwijl je weet dat het geld steeds minder waard zal worden. Faber is van mening dat Amerikaanse aandelen momenteel vrij duur zijn en dat de kansen op dit moment liggen in de mijnbouwsector, omdat de waardering van deze bedrijven momenteel erg laag is door de dalende grondstofprijzen. Bekijk de video of lees het uitgeschreven gesprek hieronder.

Bloomberg: Waar moet je met je geld heen als je ofwel veiligheid ofwel rendement zoekt?

Door de manier waarop centrale banken vandaag de dag opereren, met alle interventies en monetaire verruiming, er is geen veilige asset meer. Toen ik opgroeide in de jaren vijftig kreeg je ook niet zo veel geld op je spaarrekening, maar je geld was tenminste veilig. Nu weet je niet meer wat er met de koopkracht van geld gaat gebeuren. Wel weten we dat het op de langere termijn omlaag gaat. Ik zou zeggen dat als je op zoek bent naar rendement, dat je dan het best kunt kijken naar de mijnbouwsector. Specifiek de goudmijnen. Aandelen van bedrijven als Newmont en Barrick zijn echt ontzettend zwaar afgestraft door de daling van de grondstofprijzen.

Natuurlijk kunnen grondstoffen verder in prijs dalen, maar ik denk niet dat ze altijd zo laag zullen blijven. En ik zou me bij voorkeur willen richten op edelmetalen als goud, zilver, platina en palladium, omdat die minder afhankelijk zijn van de industriële vraag dan basismetalen. En zoals ik een jaar geleden al zei gaat de Chinese economie verder vertragen. Dat is nu wel duidelijk. De groei komt zelfs niet meer in de buurt bij wat het Chinese ‘Ministry of Truth’ ons probeert voor te houden. Ik denk dat de groei inmiddels nihil is, of hooguit twee procent. Maar niets meer dan dat. Dat heeft een grote impact op de grondstofprijzen en op alle economieën wereldwijd.

Landen die voor hun inkomsten erg afhankelijk zijn van grondstoffen merken ook de gevolgen van de lagere prijzen. Ze kunnen minder goederen kopen en versterken daarmee de vertraging van de Amerikaanse en Chinese economie.


Bloomberg: Wat denk je van de Chinese devaluatie? 

China volgt het pad dat Draghi (ECB) en Kuroda (Japan) hebben bewandeld. Door de munt goedkoper te maken daalt de koopkracht van de Chinezen, waardoor de wereldwijde economie krimpt en de wereldwijde handel krimpt. En dat is slecht voor de economische groei.

Ik verwacht dat de Chinese centrale bank de waarde van de munt nog verder zal laten dalen. Als je short wilt gaan op een munt, dan zou ik short gaan op de Hong Kong dollar. Die munt zal niet gekoppeld blijven aan de Amerikaanse dollar, daar zal geen twijfel over bestaan. Als de Chinese munt verder in waarde daalt, dan zal Hong Kong de wisselkoers van hun munt tegen een zwakkere koers vastzetten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Je hebt dus een upside potentieel, zonder het downside risico.

Bloomberg: Maar het stimulerende beleid van centrale banken heeft de beurzen in Europa en Japan goed gedaan…

In mijn boek schrijf ik dat welvaart gecreëerd wordt door kapitaalinvesteringen, grond en arbeid. Als deze drie productiemiddelen effectief worden ingezet, dan levert dat welvaart op zoals we dat gezien hebben in de gloriedagen van de VS. Maar het is waanzin om te denken dat je welvaart krijgt door geld te drukken!

Marc Faber under Skagenfondenes nyttårskonferanse 2009.Foto:Gunnar LierBloomberg: Misschien loopt het allemaal wel slecht af, maar in de tussentijd kun je best veel geld verdienen met aandelen…

Ik zou het tegenovergestelde willen zeggen. Het geld dat in aandelen verdiend is komt niet gelijkmatig terecht bij de bevolking. De winsten op de beurs kwamen voor het grootste deel terecht bij slechts 0,01% van de bevolking. Die cijfers kun je gewoon vinden op de website van de Federal Reserve. In andere landen zijn de vermogensverschillen vaak nog groter en heeft meer dan 90% van de bevolking helemaal geen aandelen. Het bijdrukken van geld heeft dus een zeer beperkte impact op het scheppen van welvaart. Leg mij nou eens uit waarom het eigen woningbezit in de VS terug is op het laagste niveau in dertig jaar tijd…

Bloomberg: Ik probeer namens onze kijkers aan jou te vragen hoe ze geld kunnen verdienen. Want dat is wat ze willen horen

Ik denk dat goudmijnaandelen goedkoop zijn. Ze kunnen nog goedkoper worden, maar ik denk dat andere markten meer zullen dalen. En dan heb je de opkomende markten. Ook die zijn al een stuk goedkoper zijn geworden, maar nog niet spotgoedkoop. Ik denk dat je de komende zeven tot tien jaar veel meer rendement zult halen uit opkomende markten dan uit de VS. Vanuit historisch perspectief gezien zijn de Amerikaanse aandelen relatief hoog gewaardeerd.

Bloomberg: Kan de Chinese premier Xi Jinping controle houden over de financiële markten?

De VS heeft sinds 1800 verschillende crises en depressies gehad, maar het land blijft groeien. China is vanuit cyclisch oogpunt in een grote neerwaartse beweging. maar vanuit een seculier oogpunt gezien biedt China nog steeds geweldige groeimogelijkheden, op de langere termijn. Maar op dit moment gaan ze door een zware periode heen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo