EEU maakt Rusland minder afhankelijk van euro en dollar

Deelnemers van de Euraziatische Economische Unie (EEU) kunnen op termijnen overstappen op lokale valuta voor het onderlinge handelsverkeer, zo verklaarde Alexander Murychev van het Russia’s National Payment Council in een interview met de Russische krant Izvestia. Op die manier maken landen als Rusland, Kazachstan, Armenië en Wit-Rusland zich minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar en de euro.

“Het is noodzakelijk de centrale banken van alle lidstaten te informeren over de mogelijkheid de euro en de dollar uit te sluiten van het onderlinge betalingsverkeer”, zo lichtte Murychev toe tijdens een bijeenkomst in de Russische stad Kazan. Uit de statistieken blijkt dat ongeveer de helft van het betalingsverkeer tussen EEU-landen nog in euro’s en dollars wordt gedaan, waarmee het Euraziatische handelsblok zich afhankelijk maakt van de economieën van andere landen. In de toekomstvisie voor de Euraziatische Economische Unie gebruiken de deelnemende landen een eigen betalingssysteem. Wit-Rusland en Armenië hebben al een dergelijk systeem en Rusland hoopt in de loop van volgend jaar een eigen betaalsysteem gereed te hebben.

Euraziatische Economische Unie

De landen die deelnemen aan de EEU (Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië) zijn goed voor 15% van de wereldwijde olieproductie en 20% van de wereldwijde gasproductie. In mei ondertekenden de presidenten van de deelnemende landen een overeenkomst over de EEU, die vrij verkeer van goederen, diensten en personen tussen de deelnemende landen mogelijk maakt. Ook hebben de deelnemende landen afgesproken meer samen te zullen werken op het gebied van energie, industrie, landbouw en transport.

De uitspraken zijn interessant, omdat Poetin in november nog de wens uitsprak een vrijhandelszone te vormen tussen de Europese Unie en de Euraziatische Economische Unie. In een dergelijk samenwerkingsverband zal de euro opnieuw terugkomen. Ook is het maar de vraag of Rusland de euro echt de rug toe wil keren. Medvedev heeft al eens aangegeven dat Rusland de euro verwelkomt als nieuwe wereldmunt en Gazprom liet in navolging op de Westerse sancties weten dat ze graag wil overschakelen van de dollar naar de euro als betaalmiddel voor gas.

Lees meer over de EEU op Marketupdate:

eurasian-economic-union

Deelnemers Euraziatische Economische Unie willen eigen valuta gebruiken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo