Rusland wil vrijhandelszone met de EU

Rusland wil investeren in een vrijhandelszone met de Europese Unie en de Euraziatische Unie, zo verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Hij beschouwt de totstandkoming van een handelsunie tussen deze drie handelsunies als de volgende stap in het integratieproces. Rusland wil haar plannen voor een verdere integratie met de EU en de Euraziatische Unie in december voorleggen tijdens de volgende bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De totstandkoming van een vrijhandelszone tussen deze Europese en Euraziatische handelsunies, dat al langer op de agenda van de Russische president staat, komt met de dag dichterbij. Volgens Lavrov worden er al inhoudelijke gesprekken gevoerd voor wat hij ‘de integratie van integraties’ noemt. Vorige week sprak de Poetin met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken over de verstandhouding tussen beide landen en over de situatie in Oekraïne. het is goed mogelijk dat Poetin ook gesproken heeft over zijn plannen met betrekking tot deze vrijhandelszone.

Rusland zoekt toenadering

De relatie tussen Rusland en Europa is door de vliegramp van MH17 en alle media-aandacht daaromheen behoorlijk verslechterd. Verschillende Westerse politici wezen met de beschuldigende vinger naar Rusland als aanstichter van de problemen in Oekraïne. Rusland heeft de beschuldigingen stelselmatig ontkend. Ook is het bewijsmateriaal dat directe betrokkenheid van Rusland zou kunnen aantonen inzake MH17 nog niet gevonden.

In een recent interview met de Duitse nieuwszender ARD zei Poetin dat de goede relatie die Rusland en Duitsland de afgelopen vijftien jaar hebben opgebouwd een goed fundament kan vormen voor een goede handelsrelatie tussen Rusland en heel Europa.

De Euraziatische douane-unie bestaat formeel al sinds 2010. Later werd de unie opgewaardeerd tot een handelsunie en vanaf 2015 zal de vorming van de Euraziatische Economische Unie (EEU) ongeveer 170 miljoen mensen bij elkaar brengen in één economische zone. Er liggen ook al plannen om een gemeenschappelijke munt te introduceren binnen de EEU.

Lees meer:

lavrov

Sergei Lavrov (Russische minister Buitenlandse Zaken) wil verdere integratie EU en Euraziatische Economische Unie

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Rusland wil vrijhandelszone met de EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *