Euraziatische Unie met Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland gereed

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben een overeenkomst ondertekend waarmee de nieuwe Euraziatische Unie een feit is. Met deze historische deal komt er een vrijhandelszone tussen de drie landen en wordt vrij verkeer van arbeid toegestaan. Ook kunnen de landen voortaan op financieel vlak beter met elkaar samenwerken dankzij deze overeenkomst. De papieren werden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, ondertekend door Poetin, Nazarbayev en Lukashenko (de presidenten van respectievelijk Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan).

Euraziatische Economische Unie

De Euraziatische Economische Unie (EAEU) start op 1 januari 2015. Volgens Russische experts verhoogt deze nieuwe economische unie de efficiëntie van de handel tussen deze landen. Tegelijkertijd waarschuwen ze voor een overhaaste introductie van een uniforme energiemarkt.

Volgens Poetin betekent de handtekening onder de vorming van een economische unie dat de economische integratie naar een hoge niveau getild kan worden. “Hoewel alle landen hun soevereiniteit behouden kunnen we onze economische samenwerking beter coördineren”, zo licht hij toe. Toch is de ondertekening van deze overeenkomst meer een formaliteit, want veel besluiten waren eerder al genomen. Men verwacht dan ook niet dat op korte termijn de handel tussen de drie landen zal intensiveren. Als sinds 1992 werden importheffingen tussen deze drie landen afgeschaft.

Gezamenlijke energiemarkt

Toch is het vierde deel van de overeenkomst erg belangrijk voor alle landen. Hierin is namelijk vastgelegd dat er vrij verkeer kan plaatsvinden van goederen, diensten, kapitaal en arbeid. De drie landen zullen voornamelijk samenwerken op het gebied van energie, industriële productie, landbouw en transport. In 2025 willen de drie landen een gezamenlijke markt voor olie en gas hebben en in 2019 moet ook de energiemarkt van de drie landen geïntegreerd zijn tot één markt. Dat betekent dat op termijn geen onderscheid meer gemaakt zal worden in de prijzen van gas en elektriciteit tussen de drie landen. Dat betekent dat Kazachstan meer Russische olie kan kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Ook kan Kazachstan van de Russische infrastructuur profiteren door zelf gas naar Europa te exporteren.

De afgelopen drie jaar is de handel tussen deze drie Euraziatische landen met bijna 50% toegenomen tot $66,2 miljard. Na China en de Europese Unie zijn Kazachstan en Wit-Rusland samengevoegd de derde grootste handelspartner van Rusland. In de nabije toekomst wil de Euraziatische Economische Unie ook overeenkomsten sluiten met andere landen. Volgens Russia Beyond the Headlines komen Vietnam, India en Israël daarvoor wellicht in aanmerking.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan leggen het fundament voor een Euraziatische Economische Unie

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan leggen het fundament voor een Euraziatische Economische Unie

(Afbeelding van Konstantin Zavrazhin / RG, overgenomen van Russia Beyond the Headlines)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Euraziatische Unie met Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland gereed

  • Een belangrijk bericht vind ik. Eurazië kan in een samenwerking een enorm machtsblok worden tegen het Westen (voornamelijk de US).
    Benieuwd of we in ons leven ooit een ‘Eurasia Dynasty’ mee zullen maken waarbij China zich tot deze bondgenootschap voegt. Dan is de machtsverschuiving compleet denk ik…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders