Federal Reserve kocht de meeste staatsobligaties in 2013

De Federal Reserve heeft in 2013 het grootste deel van het Amerikaanse begrotingstekort gefinancierd, zo schrijft de New York Times. Van de netto schulduitgifte van $759 miljard werd $543 miljard (omgerekend 71,5%) gekocht door de Federal Reserve. Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de centrale bank niet zoveel procent van de netto schulduitgifte gefinancierd als het afgelopen jaar. In 2011 kocht de Fed meer Treasuries ($656 miljard), maar dat bedrag vertaalde zich naar ‘slechts’ 61% van de netto schulduitgifte van de Amerikaanse overheid.

De Federal Reserve financiert de Amerikaanse overheid niet direct, want ze koopt het schuldpapier op de secundaire markt van de ‘primary dealers’. Dat zijn de grote banken op Wall Street die zich in kunnen schrijven op de nieuwe staatsobligaties die door het ministerie van Financiën worden uitgegeven.

Federal Reserve

Eind vorig jaar begon de Federal Reserve met tapering, de afbouw van het stimuleringsprogramma. Als men daar in de loop van dit jaar mee doorgaat zal het tekort dat door de Fed gefinancierd wordt weer wat lager uit kunnen vallen dan de 71,5% van het afgelopen jaar. Volgens Gorka Bemer, trader bij Goudstandaard, is er een goede kans dat de Fed haar stimuleringsprogramma inderdaad verder gaat afbouwen:

“Het is niet ondenkbaar dat de Federal Reserve minder staatsobligaties zal opkopen. Door de onrust in de opkomende markten is er sinds begin dit jaar weer een vlucht van het kapitaal richting veilige vluchthavens. De Amerikaanse staatsobligaties gelden nog steeds als de veilige vluchthaven bij uitstek.”

En terwijl de Federal Reserve naar verhouding meer staatsobligaties kocht, bouwde de private sector (beleggingsfondsen en private beleggers) in de VS haar positie af. Zij waren in 2013 netto verkopers van schuldpapier.

Federal Reserve kocht meeste Treasuries in 2013

Federal Reserve kocht meeste Treasuries in 2013 (Bron: New York Times)

Buitenland

Ook het buitenland toonde in 2013 aanzienlijk minder bereidheid om de Amerikaanse tekorten te financieren. Kocht de rest van de wereld in 2012 netto nog meer dan $500 miljard aan Treasuries, in het afgelopen jaar was dat nog maar $137,9 miljard. De landen die in 2013 de meeste Treasuries kochten waren Japan ($78,6 mrd), België ($71,2 mrd) en China ($54,7 miljard). In 2012 was China nog de grootste koper van Amerikaans schuldpapier, maar die rol hebben andere landen die loyaal zijn aan de VS overgenomen. De olie-exporterende landen en Rusland waren het afgelopen jaar de grootste verkopers van Treasuries (zie ook dit artikel).

China en Japan bezitten samen 42% van de bijna $5,8 biljoen aan Treasuries die in handen zijn van het buitenland. Het Amerikaanse publiek en de Federal Reserve hadden eind vorig jaar respectievelijk $4,3 en $2,2 biljoen aan Treasuries op de balans staan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Federal Reserve kocht de meeste staatsobligaties in 2013

  • 24 karaat

    Zo kan het beherend wereldsysteem met iedereen z’n voeten blijven spelen totdat de manische geldkreatie niet meer -werkt-. Totdat het geen jobs meer kan opbrengen.
    Het failliete Oekraïne gaat ons dat weer eens illustreren. Het aan te voeren geld zal weer ONPRODUKTIEF misbruikt worden door de leidende belangengroepen zodat alle vormen van wanbeheer en korruptie kunnen verder leven in barbaarse en pseudo beschaafde vormen.
    Daarom ontstaan er ook steeds meer brandhaarden van sociale onrust die zich als een lopend vuur zullen verspreiden…

    Beantwoorden
    • Het is wachten tot de problemen in de kern van Europa of de VS uitbreken. Zo lang men zich kan vermaken met winsten op de beurs en de prijzen in de supermarkt niet de pan uit rijzen verwacht ik geen massale opstand tegen deze ontwikkeling.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo