China verkoopt $48 miljard aan staatsobligaties

China heeft in de maand december voor $47,8 miljard aan Amerikaanse Treasuries verkocht, zo blijkt uit de nieuwste TIC-data die de Federal Reserve deze week publiceerde. China was tevens het enige land is dat een substantiële hoeveelheid schuldpapier van de hand deed, zoals onderstaande grafiek laat zien. Dat China in december staatsobligaties van de hand deed is niet geheel verrassend. Eind november liet de gouverneur van de People’s Bank of China namelijk al ontvallen dat China haar valutareserves niet verder wil uitbreiden. Blijkbaar is daar geen woord aan gelogen, want de verkoop van bijna $50 miljard aan staatsobligaties in december is de grootste maandelijkse verkoop in lange tijd.

Welke landen kochten Amerikaanse staatsobligaties in december 2013?

Welke landen kochten in december Amerikaanse staatsobligaties?

Volgens politicoloog en goudkenner Sander Boon kunnen er op de achtergrond meer dingen meespelen in de Chinese verkoop van Treasuries. Hij liet Marketupdate weten dat China een groot probleem heeft in haar schaduwbank wereld. Ook merkt China de gevolgen van een flink afnemende economische groei.

“Dat er in deze situatie minder staatsobligaties worden gekocht en zelfs verkocht is dus niet zo verwonderlijk. Het is een functie van hoe ze hun eigen geld- en kredietsysteem hebben ingericht. Omdat wereldwijd iedereen in hetzelfde schuitje zit, is het ook niet verwonderlijk dat er afnemers zijn gevonden voor de obligaties, in dit geval in ‘België’, tussen aanhalingstekens, omdat niet is te traceren wie de echte kopers zijn geweest.”

Wie koopt de staatsobligaties?

België kocht volgens de TIC-data maar liefst $56,2 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. Maar zijn het echt alleen onze zuiderburen die al die Treasuries hebben gekocht? Sander Boon merkt op dat er achter dit bedrag ook aankopen schuil kunnen gaan van andere Europese landen, bijvoorbeeld van commerciële banken, centrale banken die via België kopen en mogelijk zelfs van hedgefondsen.

Euroclear

Als we in de TIC-data van België zien staan, dan kunnen we dat misschien beter interpreteren als aankopen vanuit Europa. In Brussel staat namelijk het hoofdkantoor van Euroclear, een bedrijf met meer dan 3.500 werknemers dat in opdracht van financiële instellingen in verschillende landen financiële transacties uitvoert. Euroclear levert diensten aan financiële instellingen in onder meer België, Nederland, Finland, Frankrijk, Ierland, Zweden en het Verenigde Koninkrijk. Aankopen van Amerikaanse staatsobligaties die via Euroclear zijn doorgevoerd kunnen op die manier onterecht gezien worden als aankopen van België.

Onze gastschrijver 24 karaat verwijst ons naar een artikel dat dinsdag verscheen op Armstrong Economics:

“Chinese holdings of US Treasurys declined in December by a modest $48 billion. China’s holdings of dollars dropped from $1316.7 billion to $1268.9 billion. The US Treasury holdings by foreign entities increased in December, from $5716.9 billion to $5794.9 billion. This is still showing the rising trend on a global basis for the dollar. The US claiming they will defend Japan against China has shifted China’s strategic reserve position as their economy declines while the increase in dollar holdings came from Europe for fear of the Euro and rising tensions of war and civil unrest. So far, this is a trend that is lining up with the Cycle of War. We would expect dollar holdings to decline among China and Russia while Europeans will be buying everything they can get their hands on as was the case during WWI and WWII.

De Chinezen verkopen volgens Martin Armstrong Treasuries omdat de VS zich achter Japan heeft geschaard. Tegelijkertijd koopt Europa al het Amerikaanse schuldpapier waar ze hun handen op kunnen leggen om de Verenigde Staten te vriend te houden. Als we Armstrong moeten geloven zullen China en Rusland hun blootstelling aan dollars blijven afbouwen, terwijl Europa steun blijft verlenen aan Amerika om de rust te bewaren.

Tapering?

De buitenlandse aankopen van Treasuries zijn belangrijk, omdat het buitenland een belangrijke steunpilaar is voor de dollar. Zo lang de rest van de wereld Treasuries blijft kopen, blijft de waarde van het schuldpapier op peil en kan de VS goedkoop haar tekorten financieren. Vorig jaar leek het er even op dat de rest van de wereld zou gaat ’taperen’, maar die beweging bleek slechts van korte duur. Van september tot en met november voegden met name Japan en China weer staatsobligaties toe aan hun balans. Dankzij de aankopen van België in de laatste twee maanden van 2013 bereikte de totale buitenlandse positie in Amerikaans schuldpapier in december in nieuw all-time high van $5.794,9 miljard.

Olie-exporterende landen verkochten staatsobligaties

Nu we alle data van 2013 binnen hebben kunnen we ook de balans voor het afgelopen jaar opmaken. Wat opvalt is dat Rusland en de olie-exporterende landen het afgelopen jaar Amerikaans schuldpapier verkochten. De drie landen die in 2013 de meeste tekorten van de VS financierden waren Japan, ‘België’ en China. Japan kocht vorig jaar netto $78,6 miljard, terwijl ‘België’ en China respectievelijk $71,2 en $54,7 miljard kochten. Klik op onderstaande grafiek voor een grotere versie.

Olie-exporterende landen en Rusland verkochten Treasuries. België komt op de tweede plaats tussen Japan en China...

Olie-exporterende landen en Rusland verkochten staatsobligaties. België komt op de tweede plaats, tussen Japan en China…

Op het overzicht compleet te maken hebben we ook een overzicht gemaakt van de totale buitenlandse bezittingen van Amerikaanse Treasuries. Hieruit blijkt dat China en Japan nog steeds met afstand de grootste valutareserve in dollars aanhouden. Hierbij moeten we overigens aantekenen dat de Federal Reserve met haar Quantitative Easing ook een groot deel van de tekorten financiert. In een paar jaar tijd heeft de centrale bank van de Verenigde Staten voor honderden miljarden aan staatsobligaties op haar balans geparkeerd. Eind vorig jaar was het totaal aan Amerikaanse staatsobligaties $2,19 biljoen, bijna evenveel als China en Japan gecombineerd!

China en Japan bezitten met afstand de grootste dollarreserves

China en Japan bezitten met afstand de grootste dollarreserves

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “China verkoopt $48 miljard aan staatsobligaties

  • de dakgoot

    Interessant. Er zijn mensen die speculeren dat de euro was opgebouwd om de dollar te onttronen. Met goud tegen marktwaardering op de Europese balans en die van ‘vrienden van Europa’ zou dat een kwestie van enkele jaren zijn. Nu blijkt Europa treasuries te kopen. Blijft de dollar voorlopig dan toch overeind?

    Beantwoorden
  • 24 karaat

    Re @ de dakgoot :
    Maak een verschil tussen de dollar, het systeem en het regime achter het $-systeem. De ganse wereld staat aan het begin van de verwerping van het $-regime, met het vrijgoud koncept als alternatief.
    De globalizering van het $-systeem & regime gebeurde over een periode van 80 jaar (1933 US goudkonfiskatie als startpunt = $ as good /better/ as gold).
    De geboorte van de goud-euro is niet bedoeld om de te doen verdwijnen ! Currencies verdwijnen nooit.
    Wanneer het regime achter een currency, met of zonder wereld-reserve-status, in faling gaat,….dan dringt regime-change zich op. En dat doe je dan best door aanbod van vrijblijvend alternatief (vrijgoud-euro-regime). Een betere political styling van de moderne fiat-munt.
    Vrijgoud, is een vlottende waarde zonder link met eender welke fiat currency. Haal de 2 afzonderlijke systemen niet door mekaar (amalgaam). Fiat (digits) beheer en vrijgoud moeten van mekaar loskoppelen bij faling van het beheer (regime) van het geldsysteem.
    De China goldpolicies willen goud als volwaardige bescherming en daarmee stabilizatie van het geldsysteem.
    Centrale banken zijn de beheerders van het geldsysteem dat moet blijven funktioneren.
    Je kan het geldsysteem niet vervangen door vrijgoud. Een falend regime is ook véél meer dan enkel het beheer van een geldsysteem gedreven door deficit spending.
    Wanneer regimes in faling gaan moet er een fall-back ruggegraat zijn (vrijgoud-rijkdom reserve-waarde standaard).
    Het domino effekt van falende regimes is steeds ONTWAARDEND !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo