De inflatie in Venezuela bereikt dit jaar de 480% en zal volgend jaar verder oplopen tot 1.640%, zo verwacht het IMF. De hyperinflatie gaat gepaard met een ernstig tekorten aan levensmiddelen en medicijnen en een toenemende sociale onrust. Het leger wordt zelfs ingezet om supermarkten en andere winkels te bewaken, om te voorkomen dat de honger lijdende bevolking gaan plunderen.

Venezuela is in de problemen gekomen door een combinatie van slecht regeringsbeleid en een dalende olieprijs. De waarde van het geld daalt zo snel dat er niet meer tegenop te produceren valt. Ondanks de productie van nog meer bankbiljetten is het tekort aan geld in Venezuela alleen maar groter geworden. Een gebrek aan harde buitenlandse valuta maakt het nog moeilijker om importen te betalen.

Hyperinflatie

Het IMF verwacht dat de hyperinflatie de komende drie jaar zal aanhouden, want in haar laatste prognose houdt ze rekening met een inflatie van 2.880% in 2018 en bijna 3.500% in 2019. Het zijn percentages waar we eigenlijk niets mee kunnen, want het geld verliest zo snel aan waarde dat niemand meer een goede inschatting kan maken wat de bolivar – de valuta van Venezuela – over een maand of zelfs een week waard is.

Toch weigert de regering van het Zuid-Amerikaanse land de hulp van het IMF. In plaats daarvan leent ze geld van China, dat al $10 miljard aan goedkope kredieten beschikbaar heeft gesteld om de regering overeind te houden.

sj-hyperinflatie-venezuela

Inflatie in Venezuela stijgt volgend jaar naar 1.640% (Bron: Wall Street Journal)