Goud is veilige haven in hyperinflatie

In een hyperinflatie is fysiek goud kopen misschien wel de beste manier om je vermogen te beschermen. Het is namelijk de makkelijkst verhandelbare fysieke bezitting die je buiten het bereik van overheden en banken kunt bewaren. Het is meer liquide dan kunst, niet aan een locatie gebonden zoals vastgoed en grond en het wordt niet via een beurs verhandeld zoals aandelen en obligaties.

Goud is een vorm van vermogen die je echt volledig buiten het financiële systeem kunt bewaren, zonder valutarisico en politiek risico. Tegelijkertijd is goud geen productieve vorm van bezit, omdat het geen inkomsten oplevert. De waarde van goud wordt daarom pas zichtbaar op het moment dat het vertrouwen in centrale banken en overheden wegvalt.

venezuela-hyperinflation-grafiek

Hyperinflatie in Venezuela, is goud de beste veilige haven?

Hyperinflatie

Bovenstaande grafiek laat in één overzicht zien wat er gebeurt tijdens hyperinflatie, in dit geval in Venezuela. In amper twee jaar tijd gaat de prijs van dollars en van goud 54 keer over de kop, terwijl het gemiddelde prijspeil volgens economen van Oxford slechts 12,5 keer over de kop ging. Door de hyperinflatie stijgen ook de koersen van lokale aandelen, maar veel minder dan de inflatie.

In nominale termen stijgt de aandelenmarkt tijdens hyperinflatie, maar in termen van koopkracht (dollars en goud) daalt de waarde van aandelen. Dat komt omdat een dergelijke periode van onzekerheid ook een negatieve impact heeft op de winstgevendheid van bedrijven.

Vlucht richting de dollar?

Goud is niet de enige veilige haven in een hyperinflatie. Ook een relatief sterke buitenlandse valuta, in dit geval de Amerikaanse dollar, blijkt vooralsnog een uitstekende vluchthaven te zijn. Daarmee is ook de Amerikaanse aandelenmarkt aandelenmarkt tot op zekere hoogte een veilige haven voor vermogen. Tot op zekere hoogte, want ook de dollar is een valuta die door hyperinflatie waardeloos kan worden.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders