ECB levert financiële bijdrage voor wederopbouw Notre Dame

Update: In het oorspronkelijke bericht werd een bedrag van €9 miljoen genoemd, maar dat blijkt onjuist. Wel is er sprake van een financiële bijdrage, maar de centrale bank wil geen bedragen noemen. Het geld komt uit een fonds dat gevuld wordt met vergoedingen die bestuursleden soms ongevraagd krijgen voor spreekbeurten.

De ECB levert een financiële bijdrage voor de wederopbouw van de Notre Dame. Daarmee sluit de centrale bank zich aan bij een groep miljardairs, ondernemingen en organisaties die gezamenlijk al meer dan €700 miljoen beschikbaar hebben gesteld. Via twitter maakte de centrale bank haar plannen bekend:

“We zijn bemoedigd door het initiatief om dit herkenningspunt te herstellen en opnieuw te bouwen. De ECB zal een financiële bijdrage leveren aan de restauratie.”

Het initiatief van de centrale bank is nobel, maar tegelijkertijd zijn er ook vraagtekens. Is het wel de taak van de ECB om voor dit soort zaken geld beschikbaar te stellen? En hoe zit het dan met andere rampen die plaatsvinden in lidstaten van de Eurozone?

Kritiek

Op twitter kreeg de centrale bank veel kritiek. Sommigen vragen zich af of deze vorm van steun niet in strijd is met het mandaat van de ECB, omdat het uitgelegd kan worden als een vorm van monetaire financiering. Anderen vragen zich af waar de ECB was toen in 2009 en in 2016 tal van Italiaanse dorpen met historische gebouwen instortten bij een aardbeving. Ook suggereerde iemand dat de centrale bank de spreekwoordelijke geldpers heeft aangezet om geld te geven aan de wederopbouw van de Notre Dame.

Natuurlijk is het dramatisch wat er deze week in Parijs is gebeurd, maar dat neemt niet weg dat een centrale bank zich moet richten op haar kerntaken en alles moet doen om haar onafhankelijkheid te waarborgen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *