Japan heeft ontdekt dat schulddeflatie uitgesteld kan worden door nog meer schulden te maken. De Japanse premier Shinzo Abe won de verkiezingen vorig jaar met de belofte dat hij de economie weer op gang zou brengen. Niet veel later werd de gouverneur van de Bank of Japan vervangen en was het gedaan met de onafhankelijkheid van de centrale bank. Wat volgde was een ongekend stimuleringsprogramma van ¥10 biljoen en een nieuw QE-programma waarmee de monetaire basis van Japan in twee jaar tijd verdubbeld zou worden. Alles was geoorloofd om de inflatie aan te jagen en de Japanse munt goedkoper te maken ten gunste van de export.

We zijn een jaar verder en de Japanse economie staat er nog steeds beroerd voor. De beurs is weliswaar sterk gestegen, maar de handelsbalans is alleen maar verder verslechterd. In oktober werd voor de vijftiende maand op rij een tekort op de handelsbalans gerapporteerd, een tekort van maar liefst ¥932 miljard. Ook was de economische groei (GDP) het afgelopen jaar niet zo spectaculair als gehoopt. Het was dus wachten op de volgende dosis van economische stimulering…

Japan gaat meer stimuleren

Die stimulering komt eraan, want Reuters schrijft dat de Japanse regering werkt aan een nieuw pakket van ongeveer ¥5,5 biljoen (omgerekend $53 miljard). Het stimuleringsprogramma is volgens de Japanse regering nodig ter compensatie van een grote belastingverhoging die in april 2014 doorgevoerd zal worden. Het is op zijn minst opmerkelijk dat de Japanse overheid de portemonnee trekt om er zeker van te zijn dat de toekomstige belastingverhoging de economie niet teveel raakt. dit nieuwe stimuleringsprogramma bevestigt eens te meer dat ook de weg van meer stimulering geen oplossing biedt voor een groeiend schuldenprobleem.

De exacte omvang en invulling van het ¥5,5 biljoen grote stimuleringsprogramma is nog niet bekend. Waarschijnlijk komt daar op 12 december meer duidelijkheid over, de dag waarop de begroting door het kabinet goedgekeurd moet worden.

Japanse premier Shinzo Abe wil de economie opnieuw stimuleren

Japanse premier Shinzo Abe wil de economie opnieuw stimuleren