Europese Commissie onderzoekt gevaren huizenbubbel Nederland

“Er is een noodzaak om diepgaand onderzoek te verrichten naar de potentiele risico's die voortvloeien uit een zeer hoge private schuldenberg in combinatie met de hoge huizenprijzen”, zo verklaarde de Europese Commissie. Naast Nederland wordt ook de situatie in Malta onderzocht.

“De potentiele risico's hebben betrekking op de band tussen een zeer groot financieel systeem en een grote blootstelling van banken aan de huizenmarkt, gecombineerd met hoge schulden in de private sector. De omvang van het financiele systeem (in Malta en Nederland) is zeer groot”, zo lezen we in de persverklaring.

Als uit het onderzoek blijkt dat er geen grote problemen zijn, en de Europese ministers van Financiƫn die mening delen, dan volgen er geen sancties. Als blijkt dat de risico's van de hoge private schuldenberg en de hoge huizenprijzen in Nederland en Malta het functioneren van de eurozone kunnen bedreigen, dan zal de Europese Commissie een advies uitbrengen en moeten landen de onbalans proberen te herstellen. Als dat niet lukt zullen boetes opgelegd worden, aldus de Europese Commissie.

Bron: Reuters

Bekend fragment van Eenvandaag over de Nederlandse vastgoedzeepbel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.