De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van twee jaar is naar een nieuw dieptepunt gezakt. De zeer lage inflatie en de vlucht naar veilige havens drukt de rente op alle Europese staatsleningen omlaag, vooral die van Duitsland. Daar komt bij dat de ECB met haar stimuleringsprogramma maandelijks ongeveer €10 miljard aan Duits schuldpapier moet opkopen.

De verwachting van veel beleggers is dat de Federal Reserve in december de rente gaat verhogen, terwijl de consensus is dat de ECB rond diezelfde tijd haar stimuleringsprogramma verder gaat uitbreiden. Dat duwt de rentestanden in de Verenigde Staten en in Europa verder uit elkaar. Het verschil in rente tussen Duitse en Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van twee jaar, de zogeheten ‘spread’, bereikte zelfs het hoogste niveau in negen jaar tijd. Momenteel is het verschil in rente 1,24 procentpunt, dat gebeurde voor het laatst in 2006.

Niet alleen Duitsland profiteert van de huidige situatie. Zelfs een land als Italië kan ondanks haar middelmatige kredietscore van BBB- bij Standard & Poor’s lenen tegen een negatieve rente. Ook Spanje is met een rente van 0,06% op 2-jaars staatsleningen niet ver van dit moment verwijderd.

duitse-rente-2yr-low

Rente op Duitse staatsleningen met looptijd van 2 jaar naar nieuw dieptepunt (Bron: Bloomberg)

us german 2 years

Rente op Duitse en Amerikaanse staatsobligatie loopt verder uit elkaar (Bron: Bloomberg)

2 year eurusd

De ‘spread’ tussen Duitse en Amerikaanse staatsleningen naar hoogste niveau sinds 2006 (Bron: Bloomberg)