De Japanse centrale bank pompte dinsdag omgerekend $245 miljard in de Japanse financiële markten. De centrale bank poogt hiermee de kalmte op de Japanse financiële markten te bewaren.

 

De Japanse situatie lijkt na één van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten en de daaropvolgende tsunami te verslechteren. Met verschillende explosies in Japanse kecentrales en een tweede aardbeving die op dinsdag plaatsvond lijkt zich een dramatisch rampscenario te ontvouwen.

 

Als gevolg van de enorme ramp die Japan getroffen crashte de Japanse Nikkei de afgelopen twee dagen met meer dan 17%. Zelfs de olieprijs daalde met 5% terwijl de spanningen in het Midden-Oosten, in Bahrein is de noodtoestand afgekondigd, juist hoger oplopen.

 

Een belangrijke vraag is hoe Japan zijn wederopbouw gaat financieren. De Japanse overheid heeft een schuld van meer dan 200% van het bruto binnenlands product (BBP) en een begrotingstekort van 8% waardoor de druk op de overheidsbegroting nog verder zal toenemen. De monetaire interventie door de Bank of Japan is bedoeld om financiële markten te kalmeren, maar met de onzekerheden omtrent een eventuele meltdown van de diverse nucleaire reactoren blijven financiële markten erg zenuwachtig en onstuimig.

 

Bronnen:

Volg Live de ontwikkelingen in Japan:

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/15/live-weer-explosie-in-fukushima/#more-49424

 

“Japan pompt $245 mrd in markten”

http://www.fd.nl/artikel/21674903/japan-pompt-245-mrd-markten

 

“BOJ pumps more funds into banking system”

http://tinyurl.com/6f7lrr5

 

“Impact Japanse aardbeving”

http://www.rtl.nl/financien/rtlz/robeco/components/2011/articles/0315_Impact_Japanse_aardbeving.xml