Balanstotaal Federal Reserve doorbreekt grens van $3 biljoen

Het balanstotaal van de Federal Reserve explodeerde in 2008, toen de grote banken overeind gehouden moesten worden om verdere escalatie van de crisis te voorkomen (of uit te stellen). In 2009 begon men met het QE1 programma, waarmee een paar honderd miljard aan hypotheekleningen van de markt werd gehaald. In 2010 kwam de Federal Reserve met het volgende stimuleringsprogramma, dat we kennen als QE2. Via dit programma kocht de Federal Reserve maandelijks langlopende staatsobligaties van de Amerikaanse overheid op. De laatste grafiek onderaan dit bericht laat het effect van deze programma's op de samenstelling van de balans goed zien.

Het afgelopen jaar groeide het balanstotaal van de Amerikaanse centrale bank niet meer zo sterk, omdat toen alleen nog het Operation Twist programma actief was. Onder dit programma deed de centrale bank haar kortlopende staatsobligaties van de hand en kocht het opnieuw langlopende schuldpapieren op. Door Operation Twist kon de Federal Reserve de langlopende rente omlaag drukken, zonder dat dit een inflatoir effect had op het balanstotaal. Later bleek dat de Federal Reserve toch zwaarder geschut moest inzetten. In de laatste maanden van 2012 kondigde de centrale bank zowel QE3 als QE4 aan, programma's waarmee respectievelijk hypotheekleningen en staatsobligaties opgekocht worden met vers basisgeld.

Het effect van QE3 en QE4 begint nu zichtbaar te worden, want vandaag steeg het balanstotaal van de Federal Reserve voor het eerst boven de $3 biljoen. Volgens Zero Hedge zit er een vertraging van 5 tot 6 weken in de cijfers die de Federal Reserve publiceert. De aankopen van hypotheekleningen in september en oktober (via QE3) kwamen veel later terug op de balans van de centrale bank. Er zou een verschil van $80 tot $120 miljard zitten in de data die de Federal Reserve publiceert en in de werkelijke balansomvang. In werkelijkheid is de balans van de Fed volgens Zero Hedge inmiddels al $3,12 biljoen in omvang. Volgens de projectie van Zero Hedge, die ervan uitgaat dat de QE3 en QE4 programma's over heel 2013 actief blijven, zal het balanstotaal tegen het einde van dit jaar de $4 biljoen ook nog passeren. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van het huidige balanstotaal. Eerder werd becijferd dat de balans van de Amerikaanse centrale bank ergens in 2016 de $6 biljoen zal aantikken.

Balanstotaal Federal Reserve officieel boven de $3 biljoen (Bron: Zero Hedge)

Volgens een projectie van Zero Hedge zal het balanstotaal eind dit jaar de $4 biljoen ook doorbreken (Bron: Zero Hedge)

Samenstelling van de balans van de Federal Reserve (Via Transeconomics)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.