Bundesbank pleit voor verplichte heffing spaarders

De Duitse Bundesbank wil spaarders laten meebetalen om banken overeind te houden. Dat schrijft Deutsche Wirtschafts Nachrichten vandaag op haar website. De centrale bank wil dat de heffing voor spaarders er snel komt, evenals de mogelijkheid om aandeelhouders van banken te onteigenen in een reddingsoperatie van de bank.


Afgelopen maandag sprak Andreas Dombret, lid van de Raad van Bestuur van de Bundesbank, in Salzburg over de toekomstige Europese bankenunie. Hij gaf zijn goedkeuring aan de Europese regels met betrekking tot het toezicht op banken. De bail-in programma’s, die de belastingbetaler zoveel mogelijk moeten ontzien tijdens een bankencrisis, moeten volgens hem in 2015 gereed zijn.

Volgens Dombret is het risico op een systeemcrisis in het Europese bankwezen nog steeds groot. Daarom moeten nu al maatregelen genomen worden om verliezen af te kunnen wentelen op alle stakeholders van banken, waaronder de spaarders.

Spaardersheffing

Met een spaardersheffing kan er geld voor een Europees bankenreddingsfonds verzameld worden, geld dat mogelijk nodig is om falende banken weer overeind te houden. Dat is nodig, omdat overheden niet meer in staat zijn een grote bank overeind te houden met een kostbare bail-out. De verplichtingen op de balansen van banken in de Eurozone hebben een omvang van 250% van het GDP van de Eurozone. In een land als Spanje hebben banken een totale balansomvang van meer dan €3,3 biljoen, omgerekend is dat meer dan drie keer de omvang van de Spaanse economie.

De enorme omvang van het balanstotaal van de Europese bankensector vormt geen acute bedreiging, maar is wel een risico waar men rekening mee moet houden. Vandaar dat er gekozen is voor een bail-in methode, waarbij aandeelhouders, obligatiehouders én spaarders allemaal verlies moeten nemen. De Bundesbank wil voorkomen dat er al een bank omvalt, voordat alle wetgeving rondom bail-in’s rond is. Het is de beruchte ’template’ waar Dijsselbloem het over had toen de banken op Cyprus gered moesten worden. “Bail-in’s zijn in, bail-outs zijn uit!”

Hoe de spaardersheffing er precies uit moet zien, daarover verschaft Deutsche Wirtschaft Nachrichten helaas nog geen duidelijkheid.

Angela Merkel en Jens Weidmann
Bondskanselier Angela Merkel en Jens Weidmann van de Bundesbank (Foto: DWN/Laurence Chaperon)
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Bundesbank pleit voor verplichte heffing spaarders

  • Alles is een grote leugen. Wat bijna niemand weet over Cyprus is dat de Gazeprombank op Cyprus helemaal buiten schot is gebleven. Vandaar ook dat Rusland helemaal niet zo boos was…die bromde wat voor de buitenwacht en niets meer.
    De meeste Russen zijn dus helemaal geen geld kwijt geraakt. Ja dat nieuws komt niet in de Mainstream media .

    Is het niet van de pot gerukt dat de spaarder direct voor het wanbeleid van de banken betaald en ook nog eens de walgelijke bonussen op die manier mag betalen. Het is een ordinaire belasting buiten het normale belastingsysteem. Ik heb geen € 100,- meer op in Europa op de rekening staan.
    Merk ook dat het steeds moeilijker wordt om geld naar het buitenland over te maken.

    De Deutsche bank vecht dag en nacht om overeind te blijven. Met het stijgen van de rentes in Amerika op de 10 jarige staatspapieren zien we dat De Deutsche Bank meer en meer in de problemen komt met zijn rente derivaten.
    Ik heb vernomen dat daar het goud wat in de kluizen ligt van The Bank of England om die reden ook verkocht wordt om de Deutsche Bank overeind te houden….als die omvalt dan is de ramp niet te overzien. Weg met je geld uit Europa.

    Beantwoorden
    • Waar kun je buiten Europa het spaargeld veilig kwijt?

      Beantwoorden
      • Zwitserland valt buiten de Eurozone, je kunt je geld parkeren in Zwitserse Franc. Hetzelfde geldt voor Noorwegen met de Noorse kronen. Fysiek goud en contact cash aanhouden is ook een manier om spaargeld buiten het banksysteem te houden.

        Beantwoorden
  • Rinus De Nadenker

    Als deze bewering waar zou zijn vind ik het een beschamende gedachte dat banken een macht aan het daglicht brengt om als dieven spaarders van hun geld te kunnen gaan beroven.
    Zo ontstaat er een wantrouwen t.a.v. banken om nog te gaan sparen of deposito’s te openen of zelfs terughoudend met een aanvraag van hypotheek verstrekking .
    Een bankrun komt zo eerder aan de beurt en is zeker niet ondenkbaar.

    Beantwoorden
    • Ons leven is tegenwoordig zo verweven met de banken dat we niet meer zonder kunnen. Bepaalde betalingen kunnen al niet eens meer cash gedaan worden,evenals je te ontvangen salaris.Dus je bent een slaaf van de bank.
      Wat betreft een bankrun; daar zullen ze op anticiperen. Wist je dat Pin apparaten basis computers zijn die via verscheidene netwerken en een centrale server (Switching Company)met elkaar in verbinding staan. Deze server heeft de klant informatie en huidige bankbalansen etc. van alle klanten zodat je bv ook met een rekening van de Rabobank bij de ING pin apparaten geld op kunt nemen. Het vrij simpel om de link met deze centrale server uit te zetten zodat er nergens geld opgenomen kan worden.Daarnaast worden alle bank transacties dan stopgezet en tevens het elektronisch/internet bankieren. De zogenaamde bankholiday. Plastisch uitgedrukt heeft de financiële sector de samenleving bij de ballen en is niet van plan los te laten.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo