Centrale banken dumpen dollarreserves in recordtempo

Centrale banken wereldwijd hebben in twaalf maanden tijd een recordhoeveelheid van $403 miljard aan dollarreserves van hun balans gehaald. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het Amerikaanse ministerie van Financiën deze week heeft vrijgegeven.

Tussen september 2015 en oktober 2016 liquideerden verschillende centrale banken een deel van hun dollarreserves. De Chinese centrale bank haalde in deze periode in totaal $139,1 miljard aan Amerikaanse staatsleningen van haar balans, waardoor China niet langer de grootste financier is van de Verenigde Staten.

China heeft haar koppositie overgedragen aan Japan, dat in oktober voor in totaal $1,13 biljoen aan Amerikaanse staatsleningen op haar balans had staan. Japan deed de afgelopen twaalf maanden slechts $17,3 miljard aan Amerikaanse ‘Treasuries’ van de hand en streefde daarmee China voorbij.

treasury-holdings-central-banks

Centrale banken liquideren dollarreserves in hoog tempo (Grafiek via Zero Hedge)

Centrale banken bouwen dollarreserves af

Het feit dat centrale banken wereldwijd in hoog tempo hun dollarreserves afbouwen is zeer significant. Het betekent namelijk dat de rest van de wereld minder bereid is de Amerikaanse begrotingstekorten te financieren.

Sinds het loslaten van de koppeling van de dollar aan goud hebben centrale banken wereldwijd de dollar ondersteund door deze aan te houden als monetaire reserve. Tot aan de introductie van de euro werd het dollarsysteem met name door Europese landen ondersteund, daarna nam China de taak op zich om de Amerikaanse tekorten te financieren.

Keert deze trend om en beginnen centrale banken hun dollarreserves op te maken, dan betekent het dat de Amerikaanse overheid ergens anders geld vandaan moet halen. Dat kan ze doen door in eigen land de hand op te houden bij beleggers, maar die vragen door de oplopende inflatie wellicht een veel hogere rentevergoeding.

‘Obligatiebubbel’

Sinds de verkiezing van Trump is de rente op Amerikaanse staatsleningen sterk gestegen. Dat komt omdat beleggers rekening houden met een oplopende inflatie en dat hun voorkeur daarom verschuift van obligaties richting aandelen. Sinds augustus dit jaar is de rente op een ‘Treasury’ met een looptijd van tien jaar verdubbeld tot 2,6%.

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Federal Reserve, zei deze week in een interview met Bloomberg dat hij rekening houdt met het ‘leeglopen van een obligatiebubbel’ en dat het daardoor voor de Verenigde Staten moeilijker zal worden het begrotingstekorten te financieren.




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo