Hoge Raad: Vermogensbelasting te hoog

De Hoge Raad vindt het onterecht dat de Belastingdienst in 2013 en 2014 bleef uitgaan van een rendement van 4%, terwijl de rente veel lager stond. Daarmee is de Bond voor Belastingbetalers in het gelijk gesteld. Zij hadden een zaak aangespannen over de vermogensrendementsheffing, die veel hoger was dan het rendement op spaargeld. Door de extreem lage rente is de belasting van effectief 1,2% op vermogen in box 3 onder de oude regels buitensporig, zo oordeelde de Hoge Raad.

De Belastingdienst ging er in 2013 en 2014 van uit dat iedereen met vermogen minimaal 4% rendement op jaarbasis haalde, terwijl de spaarrente toen al veel lager was. Dat betekent dat mensen belasting betaalden over rendement dat ze mogelijk helemaal niet hebben behaald. Alleen door meer risicovol te beleggen kon een belegger toen een rendement van meer dan 4% realiseren. De uitspraak geldt alleen voor de belastingjaren 2013 en 2014.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft tot gevolg dat de Belastingdienst de bezwaren tegen de box 3 heffing voor de jaren 2013 en 2014 kan gaan afwikkelen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *