Wie de koersontwikkeling van goud (en zilver) de afgelopen weken gevolgd heeft kan er niet omheen: de goudprijs begeeft zich in een moeilijk technisch parket. Toch dienen we dit beeld te nuanceren. Goud in dollars staat onder druk, maar goud in euro’s ligt er helemaal niet zo slecht bij met een plus van 3% sinds het begin van dit jaar.

Vaak wordt door verschillende media aan zogenaamde ‘experts’ gevraagd wat de redenen van een daling van goud op een bepaalde dag was. Het meest genoemde argument is – welke dag dan ook – de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve…

Reden om eens goed te kijken naar de geschiedenis om te achterhalen wat een renteverhoging in het verleden deed met de prijsvorming van goud. Vaak gebeurt er overigens precies het tegenovergestelde van wat de meerderheid van de beleggers verwachten, dit is waarom contraire beleggers vaak superieure rendementen behalen.


De verwachting is inderdaad dat de Fed in december zal beginnen met het verhogen van de rente. Al dacht de markt dat dit een paar maanden geleden ook zou gebeuren, dit keer lijkt het zeker. Over de gevolgen van een renteverhoging voor de schuldpositie van landen en bedrijven heb ik reeds geschreven en zou ik nog veel meer kunnen schrijven, maar dit is voor een andere keer.

Een veelgebruikt gezegde luidt dat de geschiedenis zich herhaalt, daarom heb ik gekeken wat er precies gebeurt met de prijs van goud gebeurde zodra de Fed de rente substantieel verhoogde.

gs-logo-breed

Sinds 1972 hebben we zeven periodes gehad van een stijgende rente. Slechts in twee van de zeven periodes begon de goudkoers te dalen. Dit is dus in slechts 28% van de periodes. En we komen momenteel uit een periode van een uitzonderlijk lage rente, terwijl de economische groei niet bijzonder hoog was. Dus in feite kan je de huidige periode het best vergelijken met de omstandigheden die er eerder waren in het vorige decennium, van 2004 tot 2006.

Toen de rente opgetrokken werd, steeg de goudprijs vrolijk mee, maar pas nadat de Fed maand na maand de rente structureel had opgetrokken. In de laatste fase van de rentestijging onderging goud toen pas écht een parabolische versnelling. Laten we hopen dat de geschiedenis zich herhaalt…

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

federal_reserve

Een renteverhoging is niet altijd ongunstig voor goud…