Bijna helft woningverkopen in de VS was ‘problematisch’

Het leeglopen van de huizenbubbel is in de VS is nu al vijf jaar aan de gang, maar nog steeds worden er veel mensen uit huis gezet omdat ze de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. RealtyTrac schrijft in haar Foreclosure & Short Sales Report van het vierde kwartaal en heel 2012 dat er in het afgelopen jaar in totaal 947.995 woningen verkocht zijn als gedwongen verkoop. Dat is een daling van 6% ten opzichte van 2011 en 11% minder dan 2010.

Deze 'foreclosure relates sales' waren goed voor 21% van alle verkochten woningen in de VS over heel 2012, tegenover 23% en 28% van alle verkopen in respectievelijk 2011 en 2010. Daaaast werd er op ongeveer 10% van alle verkochte woningen een verlies geleden door de bank, omdat de waarde van de woning lager was dan het openstaande hypotheekbedrag. In de VS worden deze verliezen overigens gedragen door de bank en niet door de eigenaar van de woning. Tenslotte was 11% van de verkochte woningen afkomstig van de woningvoorraad van banken, woningen die eerder in beslag genomen zijn en die nog een koper moesten vinden. Ook op deze woningen moet de bank doorgaans een verlies nemen, want op de veiling brengen deze in beslag genomen woningen doorgaans veel minder geld op.

Maar liefst 43% van alle verkochte woningen in VS was 'distressed' (Bron: RealtyTrac)

In 28 Amerikaanse staten waren er het afgelopen jaar meer onderhandse woningverkopen vlak voor de huisuitzetting dan in 2011. In 12 staten was het aantal onderhandse verkopen vlak voor de veiling zelfs groter dan het aantal woningen dat de banken zelf verkochten uit hun voorraad. Dat waren onder meer de staten Arizona, Califoia, Colorado, Florida, Maryland, New Jersey en New York.

In het rapport valt ook te lezen dat het aantal verkopen uit de woningvoorraad van banken (REO Sales) in 2012 landelijk gezien lager was dan in het jaar daarvoor. Dat klinkt als een vooruitgang, maar in 26 staten was het aantal woningverkopen door banken het afgelopen jaar juist hoger dan in 2011. Het aantal woningen dat door banken verkocht werd was in 38 staten groter dan het aantal woningen dat vlak voor de gedwongen huisuitzetting onderhands verkocht werd. Dat was onder andere het geval in Georgia, Illinois, Indiana, Massachusetts, Michigan, Minnesota en Nevada.

Staten waar banken meer in beslag genomen woningen verkochten dan in 2011 (Bron: RealtyTrac)

Markt herstelt weer

In het vierde kwartaal van 2012 werd er gemiddeld $171.704 betaald voor woningen die gedwongen verkocht werden (onderhands of door de bank), dat was een stijging van 2% ten opzichte van het derde kwartaal en een stijging van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De verliezen die werden geleden op gedwongen woningverkopen waren in 2012 ook wat lager dan in het jaar daarvoor. De 'restschuld' die overbleef na de gedwongen verkoop van de woning was gemiddeld $81.621 in 2012, versus $87.809 in het jaar ervoor.

“Ondanks het feit dat gedwongen verkopen een steeds kleiner gedeelte worden van de totale woningverkopen (wat vooamelijk toe te schrijven is aan banken die minder in beslag genomen woningen verkopen), zijn het aantal problematische verkopen nog steeds disproportioneel hoog in verhouding tot de totale woningmarkt”, aldus Daren Blomquist van RealtyTrac. “Ondanks het feit dat gedwongen woningverkopen nog steeds veel minder opbrengen dan normale woningverkopen zien we ook de prijzen voor deze woningen weer aan het stijgen zijn door de sterke vraag en het beperkte aanbod”, zo voegt Blomquist eraan toe.

Verliezen op gedwongen woningverkopen VS neemt af (Bron: RealtyTrac)

Percentage woningen onder gedwongen verkoop loopt langzaam terug (Bron: RealtyTrac)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.