UBS overweegt negatieve rente door te berekenen aan spaarders

De Zwitserse bank UBS overweegt de kosten van de negatieve rente door te berekenen aan vermogende klanten, zo schrijft Reuters. Dat kan door middel van een boeterente of door het verhogen van de kosten van de dienstverlening. Zakelijke klanten betalen bij UBS al een zogeheten boeterente over hun tegoeden, maar nu wil CEO Sergio Ermotti die kosten ook gaan doorberekenen aan spaarders. Het is tekenend voor de toenemende druk op de Zwitserse bankensector die het gevolg is van de negatieve rente van de centrale bank.

De Swiss National Bank hanteert een rente van -0,75% over tegoeden die banken parkeren bij de centrale bank. Deze kosten proberen de banken door te berekenen aan de consument, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Met succes hebben de Zwitserse banken hun winstmarge op hypotheken weten te verhogen, maar de vele spaartegoeden worden een steeds grotere last voor de banken. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de kosten doorberekend zouden worden aan de vermogende spaarders. Ermotti zei daar het volgende over tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering:

“Als de omstandigheden blijven zoals ze nu zijn of verslechteren, dan moeten we overwegen de negatieve rente door te berekenen aan de zeer vermogende klanten of een hogere rente te vragen voor geld dat we uitlenen. Of we moeten kosten in rekening gaan brengen voor dienstverlening die voorheen gratis waren.”

UBS rapporteerde vorige week een winstdaling over het eerste kwartaal, waarop het aandeel van de bank de grootste daling in een jaar tijd liet zien. De bank heeft toegezegd de kosten te verlagen en te snijden in het aantal banen.

Meer over dit onderwerp:

ubs-afbeelding

UBS overweegt negatieve rente voor vermogende spaarders

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *