De Europese Commissie start een onderzoek naar het gebruik van de €500 bankbiljetten, omdat het vermoeden bestaat dat deze vaak gebruikt worden voor de financiering van terrorisme en criminele activiteiten. Het onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Europese politiemacht Interpol, zo schrijft de Financial Times.

“Het gebruik van bankbiljetten met een hoge waarde, in het bijzonder dat van €500, is een probleem dat veelvuldig door handhavingsinstanties is aangekaart. Deze bankbiljetten zijn bijzonder gewild onder criminelen, vanwege hun hoge waarde en kleine volume”, zo schrijft de Europese Commissie in een document dat de Financial Times heeft kunnen inzien.

Binnen de ECB wordt al langer gesproken over het uitfaseren van het grootste €500 bankbiljet. In 2005 besliste de Raad van Bestuur voor het laatst over het lot van de €500 en toen werd besloten de grootste bankbiljetten niet uit omloop te halen. Afgelopen maandag liet ECB-president Draghi weten dat het onderwerp opnieuw op de agenda staat, maar dat er nog geen formeel besluit genomen is.

€500 biljet

Het bankbiljet van €500 wordt vandaag de dag in de meeste winkels niet meer geaccepteerd, zo bleek uit een studie die Europol vorig jaar heeft laten uitvoeren. Desondanks vertegenwoordigt het biljet ongeveer 30% van de totale waarde van alle eurobiljetten die vandaag de dag in omloop zijn. Cijfers van de ECB laten ook zien dat het aantal bankbiljetten van €500 sinds de introductie van de euro naar verhouding veel sneller is toegenomen dan het aantal bankbiljetten met een lagere nominale waarde.

Het paarse biljet is één van de meest waardevolle bankbiljetten in de wereld en verving de bankbiljetten met een vergelijkbare waarde die voor de introductie van de euro gebruikt werden in Duitsland, Oostenrijk, België, Italië, Luxemburg en Nederland.

bankbiljetten-in-circulatie

Het aantal €500 biljetten is veel sneller toegenomen dan de andere coupures

bankbiljetten-in-circulatie-compositie

De ‘onzichtbare’ briefjes van €500 vertegenwoordigen 30% van de totale waarde van alle bankbiljetten in omloop

Terrorisme

Het zal voor u geen verrassing zijn dat opnieuw het argument van terrorisme wordt opgetrommeld om grote bankbiljetten in een negatief daglicht te stellen. Het was dan ook de Franse president Hollande die volgens de Financial Times het initiatief nam om een nieuw onderzoek te laten starten naar het gebruik van de €500 briefjes. Parijs werd vorig jaar getroffen door terreuraanslagen die aan meer dan honderd mensen het leven kostten.

De biljetten worden vaak in verband gebracht met criminaliteit, maar dat is niet het enige doel waarvoor deze biljetten gebruikt worden. Er zijn ongetwijfeld ook veel vermogende mensen die hun geld buiten het banksysteem willen bewaren in de vorm van contant geld. Als het om grote bedragen gaat worden biljetten met een lagere waarde al snel onhandig om op te slaan en te transporteren.

Lees ook: