Huizenprijzen stijgen weer

De huizenprijzen stijgen weer in Nederland, zo blijkt uit de laatste gegevens van het CBS. Cijfers van het Kadaster laten zien dat de jaar-op-jaar prijsdaling in juli met 5% veel kleiner was dan in juni, toen er nog een daling van 9,6% gemeten werd. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen steeg in juli weer een klein beetje ten opzichte van de maand daarvoor, namelijk met 1,2%.

huizenprijzen-jaaropjaar-juli2013

prijsindex-koopwoningen-juli2013

Huizenprijzen 20% lager dan hoogtepunt 2008

Vanaf het hoogtepunt van augustus 2008 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen al met 20% omlaag gegaan. De prijsdaling in Nederland kwam met enige vertraging, want het aantal transacties begon in 2009 al scherp te dalen. Sindsdien zijn er steeds minder huizen verkocht. Het CBS schrijft dat er in de eerste zeven maanden van 2013 in totaal 54.860 woningen van eigenaar wisselden, een daling van 16,9% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Met een steeds lager aantal transacties lijkt een verdere daling van de huizenprijzen waarschijnlijk. Daar komt bij dat niet alle huizenverkopers zich weer als koper op de woningmarkt melden. Onlangs schreven we op Marketupdate dat één op de vijf verkopers weer overstapt op huren. Onderstaande grafiek van Hans de Geus (RTL-Z) laat zien dat de prijsdaling met enige vertraging volgt op de daling van het aantal transacties op de woningmarkt.

Verkoopprijs en transacties Nederlandse woningmarkt
Verkoopprijs en transacties Nederlandse woningmarkt (Bron: @hansdegeus)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *