Stratfor: ‘Cashloze samenleving onvermijdelijk’

Bankbiljetten en munten zullen op termijn geheel uit circulatie verdwijnen, zo schrijft onderzoeksbureau Stratfor in een nieuw rapport. Technologische ontwikkelingen enerzijds en de toenemende financiële repressie anderzijds zijn de twee belangrijkste factoren die volgens het onderzoek een einde zullen maken aan contant geld.

“Al deze trends, gesteund door de niet te stoppen technologische vooruitgang, zal cashloze transacties nog prominenter maken in de wereldeconomie. Vooral in opkomende economieën zoals die in Afrika en in India worden concepten als betalen met de mobiele telefoon snel omarmd”, zo concludeert Stratfor. Maar gebruiksgemak en technologie zijn niet de enige factoren die aansturen op een samenleving zonder contant geld. Ook veel overheden en banken willen cash geld graag uitfaseren.

Financiële repressie

Centrale banken hebben bijna geen speelruimte om de rente verder te verlagen. In de Eurozone en in Japan hebben staatsobligaties al een negatieve rente en het is slechts een kwestie van tijd voordat ook uw spaartegoeden bij de bank niets meer opleveren. Maar bankiers beseffen zich maar al te goed dat de negatieve rente lastig doorberekend kan worden aan spaarders, wanneer die de mogelijkheid hebben te vluchten in contant geld. Die vluchtweg moet geblokkeerd worden, voordat men massaal spaargeld van de bank haalt en als een stapel bankbiljetten in een oude sok bewaart.

“Met elektronisch geld wordt deze bedreiging weggenomen, omdat het dan niet meer mogelijk is om fysiek geld op te vragen van de bank. Daarmee krijgen centrale banken een nieuwe reeks instrumenten in handen om monetair beleid te voeren”, zo concludeert Stratfor. De negatieve rente kan dan in een hoog tempo verder opgeschroefd worden, volgens JP Morgan zelfs tot -4,5%.

Kapitaalcontroles

Door contant geld af te schaffen wordt het voor spaarders ook moeilijker hun vermogen naar het buitenland te verplaatsen. Stratfor haalt als voorbeeld IJsland aan, waar men gemakkelijk een limiet kan instellen op de hoeveelheid geld die spaarders mogen overboeken naar een buitenlandse bankrekening. Maar ook in Griekenland gelden nog steeds kapitaalcontroles, want spaarders mogen daar maximaal €500 per maand overboeken naar een buitenlandse bankrekening. U kunt zich voorstellen dat bankbiljetten van €500 erg populair zijn bij bezorgde spaarders die hun geld in veiligheid willen brengen.

Vandaar dat grote bankbiljetten op dit moment onder vuur liggen, zie ook de publicatie van oud-bankier Peter Sands waar we eerder op Marketupdate over schreven en de oproep van Larry Summers in de Washington Post om ook het $100 bankbiljet af te schaffen. Officieel gaat het om het bestrijden van corruptie en criminaliteit (en daar hebben ze op zich wel een punt), maar financiële repressie en negatieve rente worden in dit soort oproepen meestal niet genoemd…

Cashloze samenleving: Is goud de laatste vluchtweg?

Waar moet je met je vermogen heen als grote bankbiljetten verboden worden? In de hele Eurozone is fysiek goud vrijgesteld van btw, is dat een hint dat Europa spaarders richting goud wil sturen? In China wordt goud kopen ook al jaren gestimuleerd, terwijl de Russische premier als voorbeeld voor de Russische bevolking zich graag laat zich graag op de foto laat zetten met goudstaven. Is goud de laatste vluchtweg? De Exeter piramide suggereert van wel…

exter-inverse-pyramid

Exter piramide: Goud als ultieme veilige haven

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Stratfor: ‘Cashloze samenleving onvermijdelijk’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders