Dollar rally op stoom, marktconsensus richting renteverhoging december

De Amerikaanse dollar klom vorige week verder omhoog tegenover bijna elke andere belangrijke valuta. Aan het begin van de week waren er wat ‘safe haven’-bewegingen naar de greenback door de constitutionele crisis rond Catalonië in Spanje. Sterke macro-economische verrassingen en signalen over opwaartse druk op de prijzen in de VS maakten het werk af: de dollar eindigde de week op het hoogste niveau sinds juli.

Het Britse pond was vorige week de grootste verliezer; de onenigheid binnen de Conservatieve Partij en het precaire leiderschap van Theresa May riepen opnieuw de vraag op of het Verenigd Koninkrijk wel in staat is om een fatsoenlijke Brexit-deal uit te onderhandelen vóór de deadline van maart 2019.

De publicatie van de inflatiecijfers in de VS op vrijdag zal deze week het belangrijkste event risico vormen voor de valutamarkten. Een opwaartse verrassing bij het kerninflatiecijfer zal waarschijnlijk de doorslag geven voor een renteverhoging op de bijeenkomst van de Federal Reserve in december. Ook het nieuws over de crisis in Spanje zullen de markten nauwlettend volgen – en dit kan druk op de euro geven. Hieronder de belangrijkste valuta in detail…

Euro

Bij gebrek aan significant nieuws uit de economie van de Eurozone of van de ECB was de handel in de euro vooral een reactie op het sterke economische nieuws uit de Verenigde Staten. Maar ook de constitutionele crisis in Spanje in verband met de status van Catalonië werd in het oog gehouden. Tot nu toe lijkt het effect daarvan op de gemeenschappelijke munt slechts heel licht negatief te zijn. De situatie zou volgende week wel kunnen escaleren, als er een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring komt. Dit kan tot veel extra negatieve druk leiden.

Behalve op het politieke nieuws zullen de markten zich ook richten op het rapport over de industriële productie dat donderdag uitkomt, en op tekenen van voortgang bij de Duitse coalitiebesprekingen.

Britse pond

De vreselijke toespraak van Theresa May op de Tory-conferentie vorige week deed nieuwe twijfels ontstaan over de stabiliteit van haar positie als premier, nu er toch al hardnekkige geruchten zijn dat ze onvoldoende steun heeft bij conservatieve parlementsleden. De markten reageerden genadeloos en zetten het Britse pond op zijn plaats als slechtst presterende belangrijke valuta van vorige week.

Uit publicaties zal deze week waarschijnlijk weinig belangwekkends komen. Wij verwachten dat de handel in het pond bepaald zal worden door nieuws en informatie uit de vijfde ronde Brexit-gesprekken, die maandag begint.

Amerikaanse dollar

Het werkgelegenheidsrapport van september is beïnvloed door de verstoringen die de orkanen in de VS hebben veroorzaakt, en moeten daarom voorzichtig worden geïnterpreteerd. Het is zo goed als zeker dat het negatieve headline cijfer het feit weerspiegelt dat veel bedrijven in Texas en Florida niet op volle kracht konden draaien. De grote sprong in loonstijgingen betekent misschien wat meer. Mede hierdoor schroefde de markt de waarschijnlijkheid van een renteverhoging in december op tot meer dan 80%.

Volgens ons moet dit rapport grotendeels genegeerd worden. We kunnen beter op het volgende rapport wachten om te zien of de loonstijgingen waar al zo lang op wordt gehoopt, eindelijk zijn gerealiseerd.

Ook in de inflatiecijfers van volgende week zal waarschijnlijk het effect van de orkanen te lezen zijn, maar wij denken dat het kerncijfer (exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen) nog steeds betekenis zal hebben.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.