Negen verschillende Chinese brokers gaan gezamenlijk voor meer dan 30 miljard yuan (€4,2 miljard) aan aandelen kopen op de Chinese beurs, zo schrijft Reuters. Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van de regering op de aandelenmarkt te ondersteunen. Grote Chinese brokers zoals Guotai Junan Securities Co, Changjiang Securities en Pacific Securities hebben woensdag toegezegd de omvang van hun aandelenportefeuille te vergrote van 15 naar 20 procent.

Deze gecoördineerde actie moet beleggers meer vertrouwen geven en een einde maken aan een periode van zeer grote volatiliteit. De Chinese beurs is vanaf de piek in juni met ruim 30% in waarde gedaald, omdat beleggers zich zorgen maken over de vooruitzichten voor de Chinese economie. Ook was er veel speculatie op de beurs, waardoor de koersen achteraf gezien veel te snel waren opgelopen.


De laatste dagen zijn de uitslagen op de Shanghai Composite minder extreem dan in de afgelopen weken, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat de beurs weer in rustig vaarwater terecht is gekomen. De autoriteiten hebben er alles aan gedaan om de markt te kalmeren en het is nog afwachten of de maatregelen een blijvend succes zullen hebben. Pensioenfondsen werden al aangemoedigd in aandelen te stappen, banken kregen miljarden aan liquiditeit van de centrale bank zodat ze geen aandelen hoefden te verkopen en nu gaan ook de brokers hun positie in aandelen uitbreiden.

 

Chinese brokers gaan voor miljarden aan Chinese aandelen kopen