Ron Paul: “Goud is al 6.000 jaar geld en papiergeld faalt”

Een zwakkere munt maakt het makkelijker om de schulden af te betalen, terwijl het tegelijkertijd een kortstondige impuls kan geven aan de eigen industrie. Ron Paul is van mening dat elke devaluatie uiteindelijk een verlies aan koopkracht betekent voor de maatschappij. Het bijdrukken van geld of het devalueren van de munt is een eenvoudige manier voor politici om weg te lopen voor fiscale discipline. Ron Paul stelt dat overheden altijd strijd leveren met valuta en dat dat ook reden is voor het vastlopen van het Bretton Woods systeem met de goudwisselstandaard in 1971.

De Republikein, die zich heeft laten inspireren door de Oostenrijkse economische school, beschrijft dat we in een tijdperk leven van concurrerende fiat valuta. Dat leidt vaak tot protectionistisch beleid en chronische tekorten en overschotten op de handelsbalans van verschillende landen. Ron Paul merkt op dat de beschuldigingen vanuit de VS richting China niet terecht zijn, omdat de VS zelf ook meedoet aan het verzwakken van haar munt. De Federal Reserve houdt de rente al jaren op een extreem laag niveau en koopt daaaast ook nog eens stelselmatig staatsobligaties en hypotheekleningen op het geheel nieuw geld. Dat ondermijnt de waarde van de dollar, die nu nog maar $0,02 waard is in vergelijking met de dollar uit 1913. Dat was het jaar waarin de controle over de geldhoeveelheid uit handen werd gegeven en werd overgedragen naar de Federal Reserve.

Ron Paul

Vertrouwen

Volgens Ron Paul zal dit beleid van concurrerende devaluaties er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat mensen hun vertrouwen in het geld gaan verliezen. Gedurende dat proces zal er vluchtkapitaal richting zogenaamde veilige havens gaan, zoals de Zwitserse Franc, de Japanse yen en andere valuta die tot voor kort een goede reputatie hadden. Aan het eind van de rit zal men echter tot de conclusie komen dat alleen tastbare fysieke bezittingen over blijven, zoals vastgoed, grond en edelmetalen. In deze context plaatst Ron Paul het aantrekken van de Amerikaanse huizenmarkt. Het zou onderdeel kunnen zijn van een vlucht in tastbare bezittingen.

Ron Paul beargumenteert dat een beleid dat aanstuurt op een zwakkere valuta uiteindelijk ten koste gaat van de koopkracht van de bevolking. Het zwakker maken van de munt houdt volgens het oud-congreslid uit Texas verband met overheden die veel teveel geld uitgeven en die enorme schulden hebben opgebouwd. Ze kunnen niet meer belastingen heffen zonder de economie te schaden, dus kiezen ze voor de vlucht naar voren. Dat betekent volgens Ron Paul concreet dat politici meer geld gaan lenen, te weinig bezuinigen en niet de noodzakelijke hervormingen doorvoeren.

Goudstandaard

Volgens Ron Paul kan er alleen een zogeheten “strong dollar policy” gehanteerd worden als men een definitie geeft van een dollar. Wat hij daar precies mee bedoelt blijft onduidelijk, maar in het verleden heeft het oud-congreslid regelmatig gehamerd op een terugkeer naar een goudgedekte valuta. De dollar was ooit gedefinieerd als een bepaald gewicht aan zilver. Dat is later losgelaten toen zilver gedemonetiseerd werd en Amerika de overstap maakte naar een goudstandaard. Ron Paul kon niet weerleggen dat er ook onder de goudstandaard crises voorkwamen. Hij is zich bewust van de tekortkomingen van een rigide systeem zoals de klassieke goudstandaard en de vaste koppeling tussen goud en zilver in een bimetaal monetair systeem. Ron Paul merkt wel op dat goud al 6.000 jaar haar waarde heeft behouden, terwijl papiergeld er steeds niet in slaagt waarde te behouden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo